Przepis na makaron z serem gorgonzola krok po kroku

Składniki
  • Ser gorgonzola 150 g 1 kawałek
  • Ser topiony 100 g 1 opakowanie
  • Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
  • Makaron tagliatelle 200 g 2 garści
  • Natka pietruszki 20 g 1 garść
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ser gorgonzola pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.

Delikatnie podgrzewaj i dodaj serek topiony, mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.

Dodaj odrobinę mleka i przyprawy.

Na końcu dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj.

Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

makaron z serem gorgonzola
Makaron z serem gorgonzola
Koszt przygotowania dania
16.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
828 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Makaron z serem gorgonzola - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z serem gorgonzola

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron z serem gorgonzola, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować makaron z serem gorgonzola, będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron, serek topiony lub inny o kremowej konsystencji np. philadelphia, makaron, ser gorgonzola i odrobina mleka.

W moim przepisie skorzystałam z makaronu tagliatelle, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnego rodzaju makaronu. Tak naprawdę każdy będzie dobry.

W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al’dente.

W tym czasie przygotujemy sos z gorgonzoli.

Pokrój ser na mniejsze kawałki i wrzuć do niedużego rondelka, następnie dodaj serek topiony i podgrzewaj.

Po chwili wlej odrobinę mleka i mieszaj.

Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, ponieważ sos może się szybko przypalić.

Po 15 minutach nasz pyszny sos do makaronu będzie gotowy.

Na końcu, ugotowany makaron możesz połączyć z sosem w garnku lub podawać osobno.

Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych, do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, że sos delikatnie doprawisz solą i świeżo zmielonym pieprzem, idealnie komponuje się także gałka muszkatołowa. Ostrożnie doprawiaj solą, sery pleśniowe z natury są słone, w prosty sposób możesz przesolić całą potrawę.

Skoro już wiesz, jak zrobić makaron z serem gorgonzola, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.

Moja dzisiejsza propozycja to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie, pamiętaj tylko, że serów pleśniowych w tym sera gorgonzola nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

Wartości odżywcze makaronu z serem gorgonzola

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
276.00 kcal
828.00 kcal
Białko
11.77 g
35.31 g

Węglowodany w makaronie z serem gorgonzola

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
27.84 g
83.53 g
Węglowodany przyswajalne
26.66 g
79.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
13.84 g
41.53 g
Tłuszcze nasycone
8.36 g
25.07 g
Tłuszcze nienasycone
5.49 g
16.46 g
Tłuszcze jednonasycone
1.51 g
4.52 g
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
1.13 g
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z serem gorgonzola

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.25 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Niacyna
0.80 mg
2.39 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Foliany
13.60 µg (mcg)
40.79 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z serem gorgonzola

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
418.39 mg
1255.18 mg
Potas
145.81 mg
437.42 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Wapń
140.10 mg
420.30 mg
Fosfor
102.41 mg
307.24 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Magnez
23.03 mg
69.08 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
2.06 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z serem gorgonzola 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z serem gorgonzola

Lista alergenów dla makaronu z serem gorgonzola przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
    • Ser topiony
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle

Cena przygotowania makaronu z serem gorgonzola

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gorgonzola
150 g
1 kawałek
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
9.17
Za 150 g
Ser topiony
100 g
1 opakowanie
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 100 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Makaron tagliatelle
200 g
2 garści
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na makaron z serem gorgonzola
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób