Makaron z serem gorgonzola

Opublikowano: 09.01.2022 r., 17:47 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z gorgonzolą i ziołami
Makaron z serem gorgonzola
Kremowy i delikatny sos na bazie sera gorgonzola w połączeniu z makaronem tagliatelle to świetna propozycja obiadowa dla większości z nas. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 15 min
828 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser gorgonzola - 1 kawałek (150 g)
  • Ser topiony - 1 opakowanie (100 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Makaron tagliatelle - 2 garści (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron z serem gorgonzola krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ser gorgonzola pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.

Delikatnie podgrzewaj i dodaj serek topiony, mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.

Dodaj odrobinę mleka i przyprawy.

Na końcu dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj.

Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na makaron z serem gorgonzola
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat makaronu z serem gorgonzola

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron z serem gorgonzola, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować makaron z serem gorgonzola, będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron, serek topiony lub inny o kremowej konsystencji np. philadelphia, makaron, ser gorgonzola i odrobina mleka.

W moim przepisie skorzystałam z makaronu tagliatelle, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnego rodzaju makaronu. Tak naprawdę każdy będzie dobry.

W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al’dente.

W tym czasie przygotujemy sos z gorgonzoli.

Pokrój ser na mniejsze kawałki i wrzuć do niedużego rondelka, następnie dodaj serek topiony i podgrzewaj.

Po chwili wlej odrobinę mleka i mieszaj.

Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, ponieważ sos może się szybko przypalić.

Po 15 minutach nasz pyszny sos do makaronu będzie gotowy.

Na końcu, ugotowany makaron możesz połączyć z sosem w garnku lub podawać osobno.

Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych, do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, że sos delikatnie doprawisz solą i świeżo zmielonym pieprzem, idealnie komponuje się także gałka muszkatołowa. Ostrożnie doprawiaj solą, sery pleśniowe z natury są słone, w prosty sposób możesz przesolić całą potrawę.

Skoro już wiesz, jak zrobić makaron z serem gorgonzola, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.

Moja dzisiejsza propozycja to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie, pamiętaj tylko, że serów pleśniowych w tym sera gorgonzola nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

Alergeny w makaronie z serem gorgonzola

Lista alergenów dla makaronu z serem gorgonzola przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
    • Ser topiony
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle

Wartości odżywcze makaronu z serem gorgonzola

na 100g gotowej potrawy

Sera gorgonzola nie należy spożywać w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
276.00
828.00
Białko (g)
11.77
35.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
27.84
83.53
Węglowodany przyswajalne (g)
26.66
79.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
3.56
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
13.84
41.53
Tłuszcze nasycone (g)
11.96
35.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.89
5.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.51
4.52
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.13
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.78
131.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
82.34
247.03
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.55
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.51
13.54
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.95
Witamina E (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
67.86
203.57
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.80
2.39
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.60
40.79
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
173.57
520.71
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
418.39
1255.18
Potas (mg)
145.81
437.42
Wapń (mg)
140.10
420.30
Fosfor (mg)
102.41
307.24
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.03
69.08
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
2.51
Cynk (mg)
0.69
2.06
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z serem gorgonzola 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z serem gorgonzola

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gorgonzola
150 g
1 kawałek
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
9.17
Za 150 g
Ser topiony
100 g
1 opakowanie
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 100 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Makaron tagliatelle
200 g
2 garści
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
24.00