Makaron z serem gorgonzola
- Ser gorgonzola - 1 kawałek (150 g)
- Ser topiony - 1 opakowanie (100 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Makaron tagliatelle - 2 garści (200 g)
- Natka pietruszki - 1 garść (20 g)
Przepis na makaron z serem gorgonzola krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Ser gorgonzola pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
Delikatnie podgrzewaj i dodaj serek topiony, mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodaj odrobinę mleka i przyprawy.
Na końcu dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj.
Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z serem gorgonzola
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.
Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron z serem gorgonzola, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.
Aby przygotować makaron z serem gorgonzola, będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron, serek topiony lub inny o kremowej konsystencji np. philadelphia, makaron, ser gorgonzola i odrobina mleka.
W moim przepisie skorzystałam z makaronu tagliatelle, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnego rodzaju makaronu. Tak naprawdę każdy będzie dobry.
W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al’dente.
W tym czasie przygotujemy sos z gorgonzoli.
Pokrój ser na mniejsze kawałki i wrzuć do niedużego rondelka, następnie dodaj serek topiony i podgrzewaj.
Po chwili wlej odrobinę mleka i mieszaj.
Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, ponieważ sos może się szybko przypalić.
Po 15 minutach nasz pyszny sos do makaronu będzie gotowy.
Na końcu, ugotowany makaron możesz połączyć z sosem w garnku lub podawać osobno.
Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.
Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych, do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, że sos delikatnie doprawisz solą i świeżo zmielonym pieprzem, idealnie komponuje się także gałka muszkatołowa. Ostrożnie doprawiaj solą, sery pleśniowe z natury są słone, w prosty sposób możesz przesolić całą potrawę.
Skoro już wiesz, jak zrobić makaron z serem gorgonzola, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.
Moja dzisiejsza propozycja to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie, pamiętaj tylko, że serów pleśniowych w tym sera gorgonzola nie powinny spożywać kobiety w ciąży.
Alergeny w makaronie z serem gorgonzola
Lista alergenów dla makaronu z serem gorgonzola przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gorgonzola
- Ser topiony
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
Wartości odżywcze makaronu z serem gorgonzola
Sera gorgonzola nie należy spożywać w ciąży.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.