Makaron z serem białym
- Makaron spaghetti - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Bułka tarta - 1/4 szklanki (60 g)
- Ser twarogowy chudy - 1 kostka (250 g)
Przepis na makaron z serem białym krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Biały ser przełóż do miski i rozgnieć za pomocą widelca.
Masło rozpuść na patelni, stopniowo wsypuj bułkę tartą i mieszaj.
Makaron przełóż na talerz, dodaj rozgnieciony ser.
Całość polej bułką tartą.
Więcej informacji na temat makaronu z serem białym
Nie masz pomysłu na wegetariański obiad, czyli taki, który w swoim składzie nie zawiera mięsa? Dodatkowo będzie pyszny i prosty w przygotowaniu.
Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na makaron z serem białym.
Będzie to idealny pomysł na obiad lub lunch na słodko. Będzie najlepszy nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Zatem, jak zrobić makaron z serem białym?
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: makaron spaghetti, twaróg, masło i odrobinę bułki tartej
Należy pamiętać, że jest to makaron najczęściej z pszenicy, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
Masło rozpuść na mocno rozgrzanej patelni i dodaj bułkę tartej, dokładnie wymieszaj.
W tym czasie twaróg przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem, możesz, dodaj odrobinę mleka, dzięki temu nasz ser będzie miał bardziej smarowitą konsystencję.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, przełóż makaron na talerz, dodaj ser, a całość polej bułką tartą.
Mój prosty przepis na makaron z serem białym jest gotowy. Sam przyznaj, że nic w tym trudnego, to moja podstawowa wersja makaronu na słodko, możesz też śmiało dodać swoje ulubione owoce, postaw na borówki, truskawki lub maliny. Najlepiej sprawdzą się owoce świeże, jednak gdy nie ma sezonu, a Ty przygotowujesz przepis postaw na mrożone owoce i przygotuj z nich ciepły mus, wystarczy, że podgrzejesz je z odrobiną wody i nasionami chia, do momentu, aż owoce rozpadną się, a sos zagęści.
Alergeny w makaronie z serem białym
Lista alergenów dla makaronu z serem białym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy chudy
Wartości odżywcze makaronu z serem białym
Do makaronu możesz dodaj odrobinę owoców, idealnie sprawdzą się tutaj borówki lub truskawki.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.