Makaron z porem

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z porem podany na białym talerzu i posypany tartym serem.
Makaron z porem
Makaron z porem to wspaniałe danie, które idealnie sprawdza się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest nieco słodko - ostry, a dodatkowo bardzo pożywny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
705 kcal
Kcal w porcji
313 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti (200 g)
  • Por (250 g)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Serek śmietankowy (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Ser parmezan - tarty (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na makaron z porem krok po kroku

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Nie wylewaj wody z gotowania, przyda się do sosu.

Pora dokładnie umyj i pokrój na cienkie talarki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej masło i dodaj pora, smaż około 5 minut.

Do pora dodaj wino, 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, serek śmietankowy i dużą szczyptę soli.

Wymieszaj wszystko, a następnie duś na średnim ogniu, aż por zmięknie (5-10 minut), a sos zrobi się kremowy. Jeśli odparowało za dużo wody, dolej kilka dodatkowych łyżek wody z gotowania makaronu.

Do sosu dodaj makaron, 2 łyżki startego parmezanu i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Podawaj makaron posypany tartym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na makaron z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu z porem

Makaron z porem to wspaniałe danie, które idealnie sprawdza się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest nieco słodko - ostry, a dodatkowo bardzo pożywny.

Przepis na makaron z porem to doskonały pomysł na pyszny posiłek, który sprawdza się idealnie każdego dnia. To wszystko zasługa idealnych dodatków. Duszony por nabiera słodko ostrego aromatu, który idealnie łączy się z kremowym serkiem i makaronem. To danie nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda. Zielony por świetnie komponuje się z bielą serka. Sos porowy do kurczaka ma wspaniały, choć delikatny smak. Najlepiej doprawić go tylko ziołami, które dopełnią całość kompozycji smakowej. Jest naprawdę kremowy i aksamitny. Cudownie otula makaron. Zachwyca swoim łagodnym smakiem i wspaniałą kruchością. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane danie nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Duszenie to bardzo dobry sposób obróbki termicznej, gdyż używa się do niej mało tłuszczu i nie powstają podczas niej szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego to idealny sposób dla wszystkich dbających o zdrowe posiłki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z porem, by był szybki i dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi najbardziej kremowy sos porowy. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. To danie proste, smaczne i ciekawe. To spaghetti z porem będzie doskonałym wyborem. To świetna propozycja dla osób, które lubią naprawdę szybkie przepisy. Jest niezwykle aromatyczny, a sos kremowy i aksamitny. Głównym składnikiem w tym daniu jest por. To warzywo niezwykle zdrowe, ale też niedoceniane. Warto sięgać po niego częściej. Por jest niskokaloryczny i obfituje w korzystny dla naszego zdrowia błonnik. Główną zaletą ich spożywania jest wsparcie układu sercowo–naczyniowego. Działa również wspomagająco w leczeniu dróg oddechowych, ponieważ zwiększa produkcję śluzu i działa wykrztuśnie. Por wykazuje działanie hamujące powstawanie raka przełyku, żołądka, jelita grubego oraz górnego odcinka układu oddechowego.

Alergeny w makaronie z porem

Lista alergenów dla makaronu z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze makaronu z porem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(313g)
Energia (kcal)
225.24
705.00
Białko (g)
8.95
28.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(313g)
Węglowodany (g)
29.85
93.43
Węglowodany przyswajalne (g)
25.90
81.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.95
12.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(313g)
Tłuszcz (g)
7.61
23.83
Tłuszcze nasycone (g)
5.02
15.70
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
8.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.02
6.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(313g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.47
Witamina E (mg)
0.50
1.56
Tiamina (mg)
0.15
0.47
Ryboflawina (mg)
0.12
0.38
Niacyna (mg)
2.82
8.81
Foliany (µg (mcg))
46.26
144.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(313g)
Sód (mg)
160.34
501.88
Potas (mg)
213.17
667.22
Wapń (mg)
152.50
477.31
Fosfor (mg)
181.76
568.91
Magnez (mg)
50.03
156.60
Żelazo (mg)
2.10
6.56
Cynk (mg)
1.13
3.54
Miedź (mg)
0.19
0.60
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z porem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z porem

Koszt składników
48.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Por
250 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 250 g
Wino białe wytrawne
50 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.43
Za 50 ml
Serek śmietankowy
50 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 50 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Ser parmezan
60 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Koszt składników
48.40