Makaron z porem
- Makaron spaghetti (200 g)
- Por (250 g)
- Wino białe wytrawne (50 ml)
- Serek śmietankowy (50 g)
- Masło (15 g)
- Ser parmezan - tarty (60 g)
Przepis na makaron z porem krok po kroku
Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Nie wylewaj wody z gotowania, przyda się do sosu.
Pora dokładnie umyj i pokrój na cienkie talarki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej masło i dodaj pora, smaż około 5 minut.
Do pora dodaj wino, 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, serek śmietankowy i dużą szczyptę soli.
Wymieszaj wszystko, a następnie duś na średnim ogniu, aż por zmięknie (5-10 minut), a sos zrobi się kremowy. Jeśli odparowało za dużo wody, dolej kilka dodatkowych łyżek wody z gotowania makaronu.
Do sosu dodaj makaron, 2 łyżki startego parmezanu i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Podawaj makaron posypany tartym parmezanem.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z porem
Makaron z porem to wspaniałe danie, które idealnie sprawdza się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest nieco słodko - ostry, a dodatkowo bardzo pożywny.
Przepis na makaron z porem to doskonały pomysł na pyszny posiłek, który sprawdza się idealnie każdego dnia. To wszystko zasługa idealnych dodatków. Duszony por nabiera słodko ostrego aromatu, który idealnie łączy się z kremowym serkiem i makaronem. To danie nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda. Zielony por świetnie komponuje się z bielą serka. Sos porowy do kurczaka ma wspaniały, choć delikatny smak. Najlepiej doprawić go tylko ziołami, które dopełnią całość kompozycji smakowej. Jest naprawdę kremowy i aksamitny. Cudownie otula makaron. Zachwyca swoim łagodnym smakiem i wspaniałą kruchością. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane danie nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Duszenie to bardzo dobry sposób obróbki termicznej, gdyż używa się do niej mało tłuszczu i nie powstają podczas niej szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego to idealny sposób dla wszystkich dbających o zdrowe posiłki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z porem, by był szybki i dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi najbardziej kremowy sos porowy. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. To danie proste, smaczne i ciekawe. To spaghetti z porem będzie doskonałym wyborem. To świetna propozycja dla osób, które lubią naprawdę szybkie przepisy. Jest niezwykle aromatyczny, a sos kremowy i aksamitny. Głównym składnikiem w tym daniu jest por. To warzywo niezwykle zdrowe, ale też niedoceniane. Warto sięgać po niego częściej. Por jest niskokaloryczny i obfituje w korzystny dla naszego zdrowia błonnik. Główną zaletą ich spożywania jest wsparcie układu sercowo–naczyniowego. Działa również wspomagająco w leczeniu dróg oddechowych, ponieważ zwiększa produkcję śluzu i działa wykrztuśnie. Por wykazuje działanie hamujące powstawanie raka przełyku, żołądka, jelita grubego oraz górnego odcinka układu oddechowego.
Alergeny w makaronie z porem
Lista alergenów dla makaronu z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu z porem
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(313g)
Węglowodany
(313g)
Tłuszcze
(313g)
Witaminy
(313g)
Składniki mineralne
(313g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.