Makaron z pieczarkami

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska makaronu z pieczarkami.
Makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczny, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 30 min
478 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron spaghetti (200 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Ser parmezan - tarty (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na makaron z pieczarkami krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pieczarki oczyść i pokrój wpół plasterki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki, aby odparowała z nich woda.

Gdy z pieczarek odparuje woda, na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek i składniki podsmaż.

Następnie zawartość patelni zalej śmietanką i zmniejsz ogień pod patelnią.

Sos duś bez przykrycia mieszając co jakiś czas (sos powinien zredukować).

Następnie patelnię ściągnij z ognia, dodaj makaron i składniki wymieszaj.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Makaron z sosem podawaj na ciepło posypany parmezanem oraz natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na makaron z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat makaronu z pieczarkami

Makaron z pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron doskonale smakuje na ciepło, dlatego warto podać bo bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis na makaron z pieczarkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, pieczarki, olej rzepakowy, cebula, czosnek, śmietanka kremówka, natka pietruszki, parmezan, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić makaron z pieczarkami? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki oczyść i pokrój wpół plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki, aby odparowała z nich woda. Gdy z pieczarek odparuje woda, na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek i składniki podsmaż. Następnie zawartość patelni zalej śmietanką i zmniejsz ogień pod patelnią. Sos duś bez przykrycia mieszając co jakiś czas (sos powinien zredukować). Następnie patelnię ściągnij z ognia, dodaj makaron i składniki wymieszaj. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Makaron z sosem podawaj na ciepło posypany parmezanem oraz natką pietruszki.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem — dlatego chętnie wybierane są na diecie redukcyjnej.

Podsumowując smaczny makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Łatwe w przygotowaniu makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podany na ciepło. Sos do makaronu przygotowany jest na śmietanie 30%, dlatego jest dość kaloryczny. W celu wzbogaceniu dania w białko warto dodać do sosu mięso z piersi kurczaka pokrojone w kostkę.

Alergeny w makaronie z pieczarkami

Lista alergenów dla makaronu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze makaronu z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Makaron z pieczarkami to doskonała propozycja na szybki obiad. Danie świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
174.08
478.72
Białko (g)
6.02
16.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
16.54
45.49
Węglowodany przyswajalne (g)
14.03
38.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.51
6.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
9.82
27.00
Tłuszcze nasycone (g)
6.66
18.31
Tłuszcze nienasycone (g)
3.16
8.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.16
5.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
2.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ser parmezan.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.10
8.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.23
66.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
58.89
161.95
Potas (mg)
242.88
667.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.75
180.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
126.13
346.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.01
74.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
2.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.84
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z pieczarkami 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z pieczarkami

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
33.50