Makaron z pieczarkami
- Makaron spaghetti (200 g)
- Pieczarki (500 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Ser parmezan - tarty (50 g)
Przepis na makaron z pieczarkami krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki oczyść i pokrój wpół plasterki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki, aby odparowała z nich woda.
Gdy z pieczarek odparuje woda, na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek i składniki podsmaż.
Następnie zawartość patelni zalej śmietanką i zmniejsz ogień pod patelnią.
Sos duś bez przykrycia mieszając co jakiś czas (sos powinien zredukować).
Następnie patelnię ściągnij z ognia, dodaj makaron i składniki wymieszaj.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Makaron z sosem podawaj na ciepło posypany parmezanem oraz natką pietruszki.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z truskawkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z pieczarkami
Makaron z pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron doskonale smakuje na ciepło, dlatego warto podać bo bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis na makaron z pieczarkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, pieczarki, olej rzepakowy, cebula, czosnek, śmietanka kremówka, natka pietruszki, parmezan, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić makaron z pieczarkami? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki oczyść i pokrój wpół plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki, aby odparowała z nich woda. Gdy z pieczarek odparuje woda, na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek i składniki podsmaż. Następnie zawartość patelni zalej śmietanką i zmniejsz ogień pod patelnią. Sos duś bez przykrycia mieszając co jakiś czas (sos powinien zredukować). Następnie patelnię ściągnij z ognia, dodaj makaron i składniki wymieszaj. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Makaron z sosem podawaj na ciepło posypany parmezanem oraz natką pietruszki.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem — dlatego chętnie wybierane są na diecie redukcyjnej.
Podsumowując smaczny makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Łatwe w przygotowaniu makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podany na ciepło. Sos do makaronu przygotowany jest na śmietanie 30%, dlatego jest dość kaloryczny. W celu wzbogaceniu dania w białko warto dodać do sosu mięso z piersi kurczaka pokrojone w kostkę.
Alergeny w makaronie z pieczarkami
Lista alergenów dla makaronu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu z pieczarkami
Makaron z pieczarkami to doskonała propozycja na szybki obiad. Danie świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.