Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami podane na białym talerzu.
Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami
Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę prostych dań. Pesto doskonale komponuje się z serem i pomidorkami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
581 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron bezjajeczny (250 g)
  • Pesto zielone (150 g)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak

Przepis na makaron z pesto mozzarellą i pomidorami krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko posolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obraną i posiekaną cebulę.

Pomidorki przekrój i dorzuć do cebuli. Całość podsmaż 10 minut i dorzuć odcedzony makaron.

Do makaronu dodaj pesto, całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z dodatkiem mozzarelli. Jeśli wolisz, by mozzarella się roztopiła dodaj ją na patelnię razem z pomidorkami.

Jak oceniasz przepis na makaron z pesto mozzarellą i pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat makaronu z pesto mozzarellą i pomidorami

Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę prostych dań. Pesto doskonale komponuje się z serem i pomidorkami.

Przepis na makaron z pesto mozzarellą i pomidorami to doskonały pomysł na szybkie danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. By przygotować to danie wystarczy tylko kilka prostych składników. Możesz sięgnąć po gotowe pesto ze słoika, w większości przypadków ma naprawdę dobry skład, więc nie musisz się martwić nadmiarem konserwantów. Jest też delikatnie przyprawione, więc sprawdzi się nawet w diecie dzieci. W większości pesto zawiera dodatek parmezanu, dlatego nie jest wegańskie, czy wegetariańskie. Jednak można znaleźć w sklepie takie na bazie tofu, które jest pozbawione sera, a wciąż zawiera dodatek białka. Pesto idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi pomidorkami, które po usmażeniu wspaniale strzelają w ustach, co na pewno spodoba się małym smakoszom.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z pesto mozzarellą i pomidorami, by stworzyć szybki, smaczny i łatwy posiłek, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To danie smaczne, dobre dla zdrowia i niezwykle łatwe. Można je przygotować w kilka chwil. To najlepsze rozwiązanie na bardzo szybki posiłek. Pesto bazyliowe bardzo dobrze smakuje w połączeniu z zielonymi warzywami – fasolką szparagową, brokułami i szparagami, a także kurczakiem i łososiem. Dla bardziej kremowego efektu można połączyć pesto ze śmietaną lub mascarpone. Pesto jest bardzo zdrową pastą, którą warto włączyć do diety. Przede wszystkim zawiera kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają serce, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Pesto jest bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe, ale jest też wysokokaloryczne, zatem powinno być spożywane z umiarem przez osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się. Pesto idealnie komponuje się z makaronem typu rotini (świderki), manicotti (długie rurki), penne (krótkie rurki) i rocchetti (muszelki). Tradycyjnie podaje się je jednak z makaronem tagliatelle (w kształcie długich, płaskich wstążek).

Alergeny w makaronie z pesto mozzarellą i pomidorami

Lista alergenów dla makaronu z pesto mozzarellą i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
    • Ser Mozzarella
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Wartości odżywcze makaronu z pesto mozzarellą i pomidorami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, dlatego może gościć w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
283.42
581.01
Białko (g)
8.40
17.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
26.26
53.83
Węglowodany przyswajalne (g)
24.47
50.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
3.66
Sacharoza (cukier) (g)
0.15
0.30
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.34
0.69
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.69
1.41
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia (g)
19.04
39.03
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
16.03
32.85
Tłuszcze nasycone (g)
4.87
9.98
Tłuszcze nienasycone (g)
11.16
22.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.90
14.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.25
8.72
Cholesterol (mg)
12.04
24.69
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
52.53
107.69
Witamina B6 (mg)
0.13
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.71
Witamina C (mg)
3.41
6.99
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.12
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.70
3.48
Retinol (µg (mcg))
26.52
54.38
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.12
0.24
Niacyna (mg)
0.82
1.68
Foliany (µg (mcg))
16.92
34.69
Beta karoten (µg (mcg))
301.49
618.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
265.48
544.23
Potas (mg)
176.46
361.74
Wapń (mg)
118.44
242.80
Fosfor (mg)
137.26
281.38
Magnez (mg)
29.76
61.00
Żelazo (mg)
0.70
1.43
Cynk (mg)
1.05
2.15
Miedź (mg)
0.12
0.25
Mangan (mg)
0.37
0.76
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z pesto mozzarellą i pomidorami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z pesto mozzarellą i pomidorami

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
250 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Pesto zielone
150 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
4.74
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
41.50