Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami
- Makaron bezjajeczny (250 g)
- Pesto zielone (150 g)
- Pomidory koktajlowe (150 g)
- Cebula (100 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na makaron z pesto mozzarellą i pomidorami krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko posolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obraną i posiekaną cebulę.
Pomidorki przekrój i dorzuć do cebuli. Całość podsmaż 10 minut i dorzuć odcedzony makaron.
Do makaronu dodaj pesto, całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z dodatkiem mozzarelli. Jeśli wolisz, by mozzarella się roztopiła dodaj ją na patelnię razem z pomidorkami.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto
Więcej informacji na temat makaronu z pesto mozzarellą i pomidorami
Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę prostych dań. Pesto doskonale komponuje się z serem i pomidorkami.
Przepis na makaron z pesto mozzarellą i pomidorami to doskonały pomysł na szybkie danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. By przygotować to danie wystarczy tylko kilka prostych składników. Możesz sięgnąć po gotowe pesto ze słoika, w większości przypadków ma naprawdę dobry skład, więc nie musisz się martwić nadmiarem konserwantów. Jest też delikatnie przyprawione, więc sprawdzi się nawet w diecie dzieci. W większości pesto zawiera dodatek parmezanu, dlatego nie jest wegańskie, czy wegetariańskie. Jednak można znaleźć w sklepie takie na bazie tofu, które jest pozbawione sera, a wciąż zawiera dodatek białka. Pesto idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi pomidorkami, które po usmażeniu wspaniale strzelają w ustach, co na pewno spodoba się małym smakoszom.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z pesto mozzarellą i pomidorami, by stworzyć szybki, smaczny i łatwy posiłek, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To danie smaczne, dobre dla zdrowia i niezwykle łatwe. Można je przygotować w kilka chwil. To najlepsze rozwiązanie na bardzo szybki posiłek. Pesto bazyliowe bardzo dobrze smakuje w połączeniu z zielonymi warzywami – fasolką szparagową, brokułami i szparagami, a także kurczakiem i łososiem. Dla bardziej kremowego efektu można połączyć pesto ze śmietaną lub mascarpone. Pesto jest bardzo zdrową pastą, którą warto włączyć do diety. Przede wszystkim zawiera kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają serce, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Pesto jest bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe, ale jest też wysokokaloryczne, zatem powinno być spożywane z umiarem przez osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się. Pesto idealnie komponuje się z makaronem typu rotini (świderki), manicotti (długie rurki), penne (krótkie rurki) i rocchetti (muszelki). Tradycyjnie podaje się je jednak z makaronem tagliatelle (w kształcie długich, płaskich wstążek).
Alergeny w makaronie z pesto mozzarellą i pomidorami
Lista alergenów dla makaronu z pesto mozzarellą i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
- Ser Mozzarella
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
Wartości odżywcze makaronu z pesto mozzarellą i pomidorami
To opcja, która jest zdrowa, dlatego może gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.