Makaron z pesto i tuńczykiem
- Makaron penne (100 g)
- Jogurt naturalny 2% - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (130 g)
- Pesto zielone (150 g)
- Ser Mozzarella - tarta (50 g)
Przepis na makaron z pesto i tuńczykiem krok po kroku
Tuńczyka odsącz delikatnie z zalewy.
W misce wymieszaj pesto z tuńczykiem, jogurtem naturalnym i przyprawami.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
W garnku zostaw około 50 ml wody po gotowaniu makaronu.
Do garnka z wodą dodaj pesto z tuńczykiem i całość podgrzej na małym ogniu.
Do sosu dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem mozzarelli.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto
Więcej informacji na temat makaronu z pesto i tuńczykiem
Makaron z pesto i tuńczykiem z puszki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako danie do pracy. Przepis na makaron z pesto i tuńczykiem bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Przygotujesz je również dość szybko. Do wykonania Dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, jogurt naturalny, tuńczyk w sosie własnym, pesto zielone, mozzarella, sól oraz czosnek granulowany.
Jak zrobić makaron z pesto i tuńczykiem? Tuńczyka odsącz delikatnie z zalewy. W misce wymieszaj pesto z tuńczykiem i przyprawami. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W garnku zostaw około 50ml wody po gotowaniu makaronu. Do garnka z wodą dodaj pesto z tuńczykiem i całość podgrzej na małym ogniu. Do sosu dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem mozzarelli.
Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy, a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów selen (100 g tuńczyka pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek).
Podsumowując makaron z pesto i tuńczykiem to danie, które możesz podać na obiad dla całej swojej rodziny. Bez obawy możesz zabrać i również do pracy, gdy masz możliwość podgrzania go np. w mikrofali. Makaron jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Wykorzystanie tuńczyka do przygotowania dania sprawi, że będzie ono doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Alergeny w makaronie z pesto i tuńczykiem
Lista alergenów dla makaronu z pesto i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Pesto zielone
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
Wartości odżywcze makaronu z pesto i tuńczykiem
Makaron z pesto i tuńczykiem to doskonały pomysł na smaczny obiad dla rodziny. Jest to idealny sposób na włączenie do diety ryb.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.