Makaron z pesto i kurczakiem

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:38 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z pesto i kurczakiem
Makaron z pesto i kurczakiem
Makaron z pesto i kurczakiem to jeden z najprostszych przepisów, jaki możesz przygotować na obiad. Ten świetny pomysł na posiłek sprawdzi się również jako posiłek w pracy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
833 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Makaron penne (150 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Pesto zielone (190 g)
  • Sól (2 g)
  • Ser parmezan (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, sitko

Przepis na makaron z pesto i kurczakiem krok po kroku

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej oliwę. Podsmaż na niej kurczaka, oprószając lekko pieprzem.

W garnku zagotuj wodę i ugotuj w niej makaron według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię, gdzie znajduje się kurczak.

Dodaj pesto i całość podgrzewaj, mieszając.

Wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na makaron z pesto i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat makaronu z pesto i kurczakiem

Makaron z pesto i kurczakiem to jeden z najprostszych przepisów, jaki możesz przygotować na obiad. Ten świetny pomysł na szybki posiłek sprawdzi się również jako posiłek w pracy.

Ten prosty przepis na makaron z pesto i kurczakiem wykonasz w kilka chwil. Na początku pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę. Podsmaż na niej kurczaka, oprószając lekko pieprzem. W garnku zagotuj wodę i ugotuj w niej makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię, gdzie znajduje się kurczak. Dodaj pesto i całość podgrzewaj, mieszając. Wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić makaron z pesto i kurczakiem.

Podstawę pesto stanowi szpinak, czyli małe, zielone listki bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Makaron jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie. To także jeden z najczęściej wybieranych dodatków do dań obiadowych, zup czy deserów. Według legend makaron przywędrował do nas z Azji Środkowej, skąd w XII wieku dotarł do Włoch, które słyną obecnie z makaronowych dań. Druga legend natomiast sugeruje, że już w starożytności we Włoszech wykonywano makaron ze zmielonych zbóż i wody.

Na przestrzeni lat nie zmienił się skład makaronu. Obecnie również wykonuje się go z mąki i wody. Do tego wykorzystuje się mąkę pszenną, gryczaną, kukurydzianą, orkiszową, sojową lub ryżową. Ostatnio dużym powodzeniem cieszy się makaron z mąki pełnoziarnistej, który uważany jest za najlepszy dla naszego zdrowia. Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Oczywiście makarony z mąki pełnoziarnistej mają dużo więcej tych składników, dlatego sugeruje sięgać właśnie po takie produkty. Ze względu na to, że makarony często podawane są z tłustymi sosami to istnieje mit o ich wysokiej kaloryczności. Tak naprawdę 100 g ugotowanego makaronu dostarcza około 150 kcal, co nie jest wysokim wynikiem.

Alergeny w makaronie z pesto i kurczakiem

Lista alergenów dla makaronu z pesto i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Wartości odżywcze makaronu z pesto i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

100 g ugotowanego makaronu dostarcza około 150 kcal, co nie jest wysokim wynikiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
297.52
833.06
Białko (g)
13.79
38.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
21.81
61.08
Węglowodany przyswajalne (g)
20.29
56.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
4.27
Sacharoza (cukier) (g)
0.12
0.35
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.16
0.45
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.76
2.12
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Skrobia (g)
16.24
45.49
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
16.75
46.89
Tłuszcze nasycone (g)
4.09
11.46
Tłuszcze nienasycone (g)
12.65
35.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.57
15.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.08
19.83
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.16
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
41.91
117.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.75
4.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.09
28.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.07
11.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.59
49.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
381.30
1067.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
531.06
1486.96
Potas (mg)
241.17
675.28
Wapń (mg)
102.84
287.95
Fosfor (mg)
178.96
501.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.18
106.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
2.04
Cynk (mg)
0.92
2.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.37
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z pesto i kurczakiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z pesto i kurczakiem

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Makaron penne
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Pesto zielone
190 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 190 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Koszt składników
40.50