Makaron z pesto
- Makaron z semoliny (200 g)
- Pesto zielone - 4 łyżki (40 g)
- Ser parmezan - 2 łyżki (16 g)
- Bazylia świeża (6 g)
Przepis na makaron z pesto krok po kroku
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Odcedź makaron i dodaj do niego pesto oraz poszarpane listki bazylii.
Makaron przełóż na talerz i posyp serem parmezan.
-
Pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto
Więcej informacji na temat makaronu z pesto
Kuchnia włoska jest popularna na całym świecie i podbiła serca wielu osób. Makarony i pizza to dania, które znają wszyscy. Przepisy kuchni włoskiej to proste dania przygotowane z najlepszej jakości składników, które nadają im wyjątkowego smaku.
Jednym z popularniejszych przepisów na makaron pochodzących z kuchni włoskiej jest pesto alla genovese czyli makaron z pesto. Jest to makaron spaghetti, z popularnie nazywanym w Polsce, z pesto zielonym. Jak zrobić pesto z makaronem? Sprawdź nasz przepis. Peso alla genovese to sos na bazie liści świeżej bazylii, oliwy z oliwek, sera pecorino, parmezanu lub innego twardego sera oraz orzeszków pinii. Makaron z sosem pesto jest pysznym daniem wegetariańskim, które jest sycące i idealnie sprawdzi się na szybki posiłek. Pesto składa się z wielu zdrowych i obfitujących w cenne wartości odżywczych składników. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Parmezan zawiera dość dużo tłuszczu, jednak w trakcie długiego leżakowania tłuszcze te rozkładają się na krótko i średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe i dzięki temu jest łatwiej trawiony. Ser ten jest bogaty w wapń i fosfor, a także zawiera spore ilości magnezu, cynku, miedzi i selenu. Jest on jednym z najlepszych źródeł witaminy B2 i B12, zawiera również witaminę A. Dania przygotowane z serem parmezan zyskują nie tylko na walorach smakowych ale także odżywczych.
Przepis na makaron z pesto jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak przygotować makaron z pesto dowiesz się z dokładnego przepisu.
Alergeny w makaronem z pesto
Lista alergenów dla makaronu z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron z semoliny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
- Ser parmezan
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
Wartości odżywcze makaronu z pesto
Makaron z pesto jest jedną z najpopularniejszych wersji podania makaronu. Pesto zawiera sporo oliwy, parmezanu oraz orzechów dzięki czemu jest źródłem wielu wartości odżywczych ale i kalorii. Do przygotowania porcji wystarczy odrobina tego aromatycznego sosu dzięki czemu można wkomponować to danie w zbilansowaną dietę.
Energia i białka
(128g)
Węglowodany
(128g)
Tłuszcze
(128g)
Witaminy
(128g)
Składniki mineralne
(128g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.