Przepis na makaron z marchewki krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Marchewkę umyj, obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w paski przypominające kształtem makaron spaghetti.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy cebula zarumieni się wlej pomidory z puszki i poczekaj aż odparuje nadmiar wody.

Do gotowego sosu dodaj pokrojone marchewkę i duś około 4-5 minut.

Gotowe danie posyp orzeszkami pinii.

Makaron z marchewki polany sosem i przyozdobiony bazylią znajdujący się na talerzu.
Makaron z marchewki
Koszt przygotowania dania
7.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
248 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
brak danych

Makaron z marchewki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Makaronie z marchewki

Makaron z marchewki przygotowany z sosem będzie dobrym wyborem na szybki obiad. Możesz również przygotować makaron z cukinią i marchewką, będzie tak samo smaczny.

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić makaron z marchewki? Przepis na to marchewkowe danie jest bardzo prosty. Przygotuj marchew, oliwę, cebulę, pomidory z puszki, orzeszki pinii oraz przyprawy. Marchew umyj i obierz, pokrój w cienkie paski przypominające wyglądem makaron do spaghetti. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju, dodaj pomidory z puszki i podgrzej z dodatkiem przypraw, dodaj do sosu makaron i gotowe danie posyp orzeszkami. Jest to banalny przepis na danie wegańskie. Jego przygotowanie zajmie Tobie maksymalnie 30 minut. Aby wzbogacić je w białko możesz dodać pierś z kurczaka lub parmezan (wtedy danie nie będzie wege).

Spaghetti z marchewki przygotowane z tych kilku składników jest bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Orzeszki pinii to jadalne nasiona sosny, są one bogate w witaminę K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz chroni przed osteoporozą. Znajdziemy w nich także niacynę, która wpływa na poprawę stanu skóry oraz reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie tych orzeszków zmniejszy ryzyko chorób serca, przez co może przyczynić się do wydłużenia naszego życia. Kwas pinolenowy wpływa na zahamowanie apetytu oraz zapewnia uczucie sytości, dlatego dobrze włączyć je do diety redukcyjnej.

Marchew dzięki obecności przeciwutleniaczy przeciwdziała starzeniu się skóry oraz może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Witamina A dodatkowo poprawia jakość widzenia, należy jednak uważać, ponieważ zbyt duże ilość tej witaminy są toksyczne i ich nadmiar może pogarszać widzenie. Pektyny obecne w marchwi obniżają stężenie cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy.

Podsumowując jest to danie wegańskie, ale może być rownież dobrą bazą do przygotowania posiłku z mięsem. Warzywa oraz orzeszki pinii użyte do przygotowania posiłku sprawiają, że ma on wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie oddziałują na nasz organizm.

Wartości odżywcze Makaronu z marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
90.44 kcal
248.70 kcal
Białko
1.70 g
4.68 g

Węglowodany w makaronie z marchewki

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
8.29 g
22.80 g
Węglowodany przyswajalne
6.09 g
16.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.20 g
6.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
6.35 g
17.46 g
Tłuszcze nasycone
1.28 g
3.53 g
Tłuszcze nienasycone
5.06 g
13.93 g
Tłuszcze jednonasycone
3.36 g
9.23 g
Tłuszcze wielonasycone
1.71 g
4.70 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron z marchewki

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
308.67 µg (mcg)
848.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
7.16 mg
19.70 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.67 mg
4.60 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.15 mg
Niacyna
1.08 mg
2.98 mg
Foliany
16.13 µg (mcg)
44.35 µg (mcg)
Beta karoten
3072.09 µg (mcg)
8448.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron z marchewki

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
110.22 mg
303.10 mg
Potas
287.22 mg
789.85 mg
Wapń
30.58 mg
84.10 mg
Fosfor
51.35 mg
141.20 mg
Magnez
23.67 mg
65.10 mg
Żelazo
0.94 mg
2.60 mg
Cynk
0.46 mg
1.27 mg
Miedź
0.15 mg
0.42 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Makaronu z marchewki brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Makaronie z marchewki

Lista alergenów dla Makaronu z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Cena przygotowania Makaronu z marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Pomidory w puszce
250 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Orzeszki pinii
20 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 20 g
Cebula
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Koszt składników
49.80
Jak oceniasz przepis na makaron z marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób