Makaron z marchewki
- Marchewka (200 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Pomidory w puszce (250 g)
- Orzeszki pinii (20 g)
- Cebula (60 g)
Przepis na makaron z marchewki krok po kroku
Marchewkę umyj, obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w paski przypominające kształtem makaron spaghetti.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy cebula zarumieni się wlej pomidory z puszki i poczekaj aż odparuje nadmiar wody.
Do gotowego sosu dodaj pokrojone marchewkę i duś około 4-5 minut.
Gotowe danie posyp orzeszkami pinii.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z marchewki
Makaron z marchewki przygotowany z sosem będzie dobrym wyborem na szybki obiad. Możesz również przygotować makaron z cukinią i marchewką, będzie tak samo smaczny.
Pewnie zastanawiasz się jak zrobić makaron z marchewki? Przepis na to marchewkowe danie jest bardzo prosty. Przygotuj marchew, oliwę, cebulę, pomidory z puszki, orzeszki pinii oraz przyprawy. Marchew umyj i obierz, pokrój w cienkie paski przypominające wyglądem makaron do spaghetti. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju, dodaj pomidory z puszki i podgrzej z dodatkiem przypraw, dodaj do sosu makaron i gotowe danie posyp orzeszkami. Jest to banalny przepis na danie wegańskie. Jego przygotowanie zajmie Tobie maksymalnie 30 minut. Aby wzbogacić je w białko możesz dodać pierś z kurczaka lub parmezan (wtedy danie nie będzie wege).
Spaghetti z marchewki przygotowane z tych kilku składników jest bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Orzeszki pinii to jadalne nasiona sosny, są one bogate w witaminę K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz chroni przed osteoporozą. Znajdziemy w nich także niacynę, która wpływa na poprawę stanu skóry oraz reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie tych orzeszków zmniejszy ryzyko chorób serca, przez co może przyczynić się do wydłużenia naszego życia. Kwas pinolenowy wpływa na zahamowanie apetytu oraz zapewnia uczucie sytości, dlatego dobrze włączyć je do diety redukcyjnej.
Marchew dzięki obecności przeciwutleniaczy przeciwdziała starzeniu się skóry oraz może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Witamina A dodatkowo poprawia jakość widzenia, należy jednak uważać, ponieważ zbyt duże ilość tej witaminy są toksyczne i ich nadmiar może pogarszać widzenie. Pektyny obecne w marchwi obniżają stężenie cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy.
Podsumowując jest to danie wegańskie, ale może być rownież dobrą bazą do przygotowania posiłku z mięsem. Warzywa oraz orzeszki pinii użyte do przygotowania posiłku sprawiają, że ma on wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie oddziałują na nasz organizm.
Alergeny w makaronie z marchewki
Lista alergenów dla Makaronu z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki pinii
Wartości odżywcze makaronu z marchewki
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.