Makaron z łososiem w sosie śmietanowo serowym
- Makaron penne (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Serek topiony śmietankowy - 2 opakowania (200 g)
- Łosoś wędzony (200 g)
- Koperek (30 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowo serowym krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie.
Łososia pokrój w drobną kostkę.
Koper umyj, osusz i posiekaj.
Do głębokiej patelni wlej śmietanę i zagrzej ją.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę serki topione, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.
Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej (uważaj, aby sos nie zwarzył się).
Do sosu dodaj kawałki łososia oraz ugotowany makaron. Składniki dokładnie wymieszaj.
Gotowy makaron z łososiem ułóż na talerzach i podawaj na ciepło posypany posiekanym koperkiem.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat makaronu z łososiem w sosie śmietanowo serowym
Makaron z łososiem w sosie śmietanowo serowym to doskonała propozycja na obiad lub kolację na ciepło. Smaczne danie świetnie sprawdzi się jako obiad zabrany do pracy - warto podgrzać je w mikrofali. Przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowo-serowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, śmietanka 30%, serek topiony śmietankowy, łosoś wędzony, koperek, czosnek, sól i pieprz.
A jak zrobić makaron z łososiem w sosie śmietanowo-serowym? Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie. Łososia pokrój w drobną kostkę. Koper umyj, osusz i posiekaj. Do głębokiej patelni wlej śmietanę i zagrzej ją. Następnie dodaj pokrojone w kostkę serki topione, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej (uważaj, aby sos nie zwarzył się). Do sosu dodaj kawałki łososia oraz ugotowany makaron. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron z łososiem ułóż na talerzach i podawaj na ciepło posypany posiekanym koperkiem.
Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich. Znajdziemy w nim spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować makaron z łososiem w sosie śmietanowo-serowym. Pyszne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Makaron z sosem śmietanowo-serowym warto podać na obiad lub kolację. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w makaronie z łososiem w sosie śmietanowo serowym
Lista alergenów dla makaronu z łososiem w sosie śmietanowo serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- serek topiony śmietankowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze makaronu z łososiem w sosie śmietanowo serowym
Makaron z łososiem w sosie śmietanowo serowym to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu danie. Łosoś stanowi doskonałe źródło białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.