Przepis na makaron z kurkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź go i przepłukać zimną wodą.

Kurki umyj i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.

Gdy cebula zarumieni się dodaj kurki i dopraw je solą. Smaż około 2 minut co chwile mieszając grzyby.

Następnie do grzybów dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Do grzybów dodaj śmietanę i zagotuj. Sos dopraw pieprzem.

Ugotowany makaron włóż do sosu i całość podgrzej, do momentu aż sos zgęstnieje.

Gotowy makaron podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Makaron z kurkami podany w białym, głębokim talerzu.
Makaron z kurkami
Koszt przygotowania dania
19.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
789 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Makaron z kurkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z kurkami

Makaron z kurkami to doskonała pomysł na smaczne danie obiadowe dla rodziny. Doskonale smakuje z kurkami zebranymi z lasu, jednak możesz użyć również kurek mrożonych. Przepis na makron z kurkami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Jest to idealna propozycja dla osób zabieganych, ponieważ całe danie przygotujesz w zaledwie 30 minut. Produkty sp[ożywcze niezbędne do przygotowania potrawy to makaron penne, kurki świeże, cebula, oliwa z oliwek, m śmietanka kremowa 30%, czosnek oraz natka pietruszki. Sos z kurek do makaronu przygotowywany jest w śmietanie, jednak aby przepis był bardziej fit wystarczy, że produkt ten zastąpisz jogurtem naturalnym. Danie możesz przygotować również ze szpinakiem zamiast kurek. Uzyskasz wtedy makaron w sosie szpinakowym.

A więc jak zrobić makaron z kurkami? Makaron ugotuj w wodzie, odcedź go i przepłukać zimną wodą. Kurki oczyść, myjni pokrój najmniejsze kawałki. Następnie mną patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj do niej czosnek oraz zupki. Całość smaż chwilę mieszając składniki. Do grzybów dodaj posiekaną natkę pietruszki i składniki zalej śmietanka. Całość gotuj do momentu zgęstnienia sosu. Makaron polej sosem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kurki są dobrym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich między innymi niektóre witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy sód. Dodatkowo w kurkach występuje cynk, który odpowiada za poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując makaron z kurkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczny obiad rodzinny. Jest to doskonały pomysł na wykorzystanie tych smacznych grzybów w sezonie ich wzrostu. Danie świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, ponieważ do jego przygotowania nie potrzebujemy mięsa. Jest to doskonały pomysł na urozmaicenie diety. Osoby odchudzające się również nie powinny obawiać się tej potrawy, ponieważ standardowa porcja zawiera 800 kcal (w celu redukcji ilości kalorii możemy użyć mniej śmietanki lub zastąpić ją jogurtem naturalnym).

Wartości odżywcze makaronu z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
210.48 kcal
789.30 kcal
Białko
4.33 g
16.25 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie z kurkami

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
22.21 g
83.29 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.79 g
74.20 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
11.78 g
44.18 g

Składniki mineralne w przepisie na makaron z kurkami

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
5.45 mg
20.43 mg
Potas
267.64 mg
1003.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
12.92 mg
48.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.74 mg
6.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z kurkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z kurkami

Lista alergenów dla makaronu z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania makaronu z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Kurki świeże
250 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na makaron z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób