Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym
- Masło (5 g)
- Cebula (100 g)
- Pieczarki marynowane (250 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Ser topiony (100 g)
- Makaron kokardki (150 g)
Przepis na makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym krok po kroku
Rozgrzej na patelni masło.
Cebulę pokrój w małą kosteczkę, pieczarki zaś w półplastry.
Usmaż warzywa na maśle przez około 5 minut.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją.
Do warzyw dodaj serek topiony i wlej śmietankę. Przypraw. Całość gotuj na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia sosu i roztopienia serka.
Gdy sos zyska ulubioną konsystencję wymieszaj go razem z makaronem. Gdyby był za gęsty można dodać nice bulionu lub wody.
Nałóż makaron do miseczki i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat makaronu z kurczakiem i sosem pieczarkowym
Jeśli łatwe przepisy to coś co lubisz mam tu idealną propozycję. Fajny przepis na bardzo ekspresowy i smaczny obiad. Całe danie robi się maksymalnie 30 minut włącznie z czasem gotowania. Sos jest fantastycznie kremowy – idealny! By sos miał idealnie kremową konsystencję polecam dodać serek topiony. Ten sposób sos zapewnia naprawdę bardzo smaczny smak. Co więcej - nie ma tutaj potrzeby dodawania mąki lub skrobi by sos miał taką konsystencję. Tę rolę spełnia idealnie serek topiony. Gotowe danie koniecznie posyp świeżą natką pietruszki.
Jako dodatek polecam warzywa konserwowe na przykład ogórka kiszonego lub przepyszne zimowe sałatki domowe ze słoika. Sprawdzą się również surowe warzywa w formie sałatki lub warzywa gotowane na parze. Wszystko uzależnione jest od tego jakie jedzenie lubisz.
Alergeny w makaronie z kurczakiem i sosem pieczarkowym
Lista alergenów dla makaronu z kurczakiem i sosem pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser topiony
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron kokardki
Wartości odżywcze makaronu z kurczakiem i sosem pieczarkowym
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.