Makaron z krewetkami i szpinakiem
- Krewetki (250 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Czosnek (15 g)
- Makaron penne (140 g)
- Szpinak (150 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na makaron z krewetkami i szpinakiem krok po kroku
Krewetki oczyść i osusz.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
Dodaj krewetki i całość smaż przez 2 minuty.
Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
Zawartość patelni dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć ugotowany makaron i dodaj dwie chochle wody spod gotowania makaronu.
Całość dobrze wymieszaj.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu z krewetkami i szpinakiem
Makaron z krewetkami i szpinakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest lekka i niezwykle aromatyczna, nada się na obiad i kolację.
Przepis na makaron z krewetkami i szpinakiem to doskonały pomysł na naprawdę ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się na co dzień. W przypadku tego dania określenie smaczne, to za mało powiedziane. Skradnie serca każdego, kto jej spróbuje. Bazą tego dania są oczywiście krewetki. Te owoce morza są dość popularne, dlatego warto znać naprawdę dobry sposób na ich przygotowanie. Krewetki są nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. To dobre źródło pełnowartościowego białka, dlatego spokojnie mogą stanowić zamiennik dla mięsa. Są również dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale wpływają na układ krwionośny, ale również gospodarkę lipidową całego organizmu. Zawierają także selen i jod, dwa składniki, które są niezwykle cenne dla właściwego funkcjonowania układu hormonalnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z krewetkami i szpinakiem, by był szybki, łatwy i naprawdę ciekawy to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Idealnie sprawdzą się w tym daniu świeże krewetki. Te owoce morza wspaniale komponują się ze szpinakowo — czosnkowym sosem, który otula je i sprawia, że są po prostu fantastyczne. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem. Szpinak do makaronu powinien być świeży, dzięki temu całe danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Najlepiej połączyć szpinak z cebulą i czosnkiem, które podkreślają jego smak. Choć w przepisie został użyty makaron penne, to można wykorzystać inny dowolny typ. Pysznie smakuje spaghetti ze szpinakiem, z długim i cienkim makaronem, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze.
Alergeny w makaronie z krewetkami i szpinakiem
Lista alergenów dla makaronu z krewetkami i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
Wartości odżywcze makaronu z krewetkami i szpinakiem
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka. Dobrze jednak połączyć ją ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.