Makaron z krewetkami
- Krewetki (200 g)
- Makaron z semoliny - 0.33 opkaowania (125 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (12 ml)
- Masło - 0.5 łyżki (12 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pomidory koktajlowe - 6 sztuk (120 g)
- Pietruszka - 2 łyżki (24 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 0.75 szklanki (80 g)
- Cebula - 0.5 małej cebuli (30 g)
Przepis na makaron z krewetkami krok po kroku
W dużym garnku zagotuj wodę, minimum 1 litr wody na 100 gramów makaronu.
Do gotującej się wody dodaj pół łyżeczki soli i dodaj makaron.
Aby makaron się nie sklejał w trakcie gotowania woda musi cały czas bulgotać. Gotuj makaron 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu.
Oczyść krewetki, umyj i osusz.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją aż będzie szklista i dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili. Smaż 1 minutę i przełóż do miseczki.
Na patelni szybko podsmaż krewetki. Dopraw je sporą szczyptą soli i pieprzu. Dodaj cebulę z czosnkiem i odłóż ponownie do miseczki.
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim pomidorki pokrojone w połówki. Gdy już będą miękkie dodaj do nich chochelkę wody z gotowania makaronu oraz makaron. Gotuj na dużym ogniu ciągle mieszając.
Na tym etapie możesz dodać ser parmezan.
Do makaronu dodaj krewetki z czosnkiem, cebulą i chili.
Gdy cała woda z gotowania makaronu wyparuje posyp natką pietruszki.
-
Panierka panko
-
Linguine
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Spaghetti z krewetkami
-
Pad thai z krewetkami
-
Krewetki w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Krewetki z makaronem ryżowym
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i pomidorami
-
Makaron z marchewki z krewetkami
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Makaron z krewetkami i cukinią
-
Czarny makaron z krewetkami
-
Makaron z krewetkami na winie
-
Makaron sojowy z krewetkami
-
Makaron z krewetkami
Więcej informacji na temat makaronu z krewetkami
Makaron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Wszystkie włoskie przepisy na makarony są łatwe w przygotowaniu, składają się z niewielkiej ilości składników ale właśnie w tej prostocie tkwi ich sekret. Makaron z krewetkami jest jedną z tych pysznych propozycji, których smak tkwi w prostocie.
Spaghetti z krewetkami w sosie z oliwy, masła i pomidorków koktajlowych jest świetnym urozmaiceniem codziennych dań. Delikatność krewetek łączy się z najlepszej jakości makaronem, a czosnek, chili i pietruszka podkreślają ich smak. Krewetki są zdrowym składnikiem, który warto wprowadzić do zrównoważonej diety. Są one źródłem białka, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym duże ilości kwasów omega-3, a ich stosunek do kwasów omega-6 jest odpowiedni dzięki czemu ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia czy otyłości. Krewetki zawierają karotenoidy, a dokładniej astaksantynę, która ma właściwości przeciwzapalne. Skorupiaki te są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, witaminy B12, a także witaminy PP. Spożywając je dostarczysz także witaminę E, która jest silnym antyoksydantem. Składniki mineralne, które zawierają to przede wszystkim selen oraz miedź. Selen wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn a miedź jest ważnym składnikiem, który zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Krewetki są niskokaloryczne oraz zawierają sporo białka dlatego polecane są w czasie diety redukcyjnej. Krewetki powinny ograniczać osoby chorujące na dnę moczanową ponieważ zawierają umiarkowaną ilość puryn.
Makaron z krewetkami jest świetnym pomysłem na urozmaicenie swoich posiłków. Makaron może być podany na obiad czy na kolację. Sprawdzi się także jako przystawka podczas romantycznej lub wykwintnej kolacji. To pyszne danie możesz wykorzystać na różne okazje, a prosty przepis sprawi, że przygotowanie nie sprawi trudności.
Przepis na krewetki z makaronem jest klasycznym, włoskim przepisem na danie z paru składników, które zachwyca swoim smakiem. Jak zrobić krewetki z makaronem oraz jak przygotować krewetki dowiesz się z dokładnego przepisu.
Alergeny w makaronie z krewetkami
Lista alergenów dla makaronu z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron z semoliny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze makaronu z krewetkami
Makaron z krewetkami jest pyszną propozycją podania krewetek. Pyszne i zdrowe danie można spożywać regularnie.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.