Makaron z jajkiem i serem
- Makaron kolorowy fusilli (150 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Ser gouda - 2 łyżki startego sera (20 g)
- Cebula szalotka - 1 sztuka (20 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżka (5 g)
Przepis na makaron z jajkiem i serem krok po kroku
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Szalotkę obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim szalotkę.
Wbij jajka na patelnię i przesmaż chwilę.
Następnie dodaj ugotowany makaron i starty żółty ser.
Dopraw pieprzem i pieprzem ziołowym.
Podgrzewaj razem, aż ser zacznie się delikatnie rozpuszczać.
Rozłóż na talerze i posyp posiekaną pietruszką.
Podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Więcej informacji na temat makaronu z jajkiem i serem
Jeśli zabrakło Ci czasu na zakupy, a w domu masz tylko jajka, żółty ser i makaron to znak, że koniecznie musisz wypróbować nasz przepis na makaron z jajkiem i serem. To pyszne danie powstaje w zaledwie 20 minut ale z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Wystarczy wykonać ten przepis tylko raz i już zawsze będziesz pamiętać jak zrobić makaron z jajkiem i serem. Ugotuj wybrany makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie wystarczy na maśle (lub oleju) podsmażyć posiekaną cebulę szalotkę. Do tego wbić jajka i dodać ugotowany makaron wraz ze startym żółtym serem. Tylko tyle i aż tyle, by powstało dobre, wegetariańskie danie. To naprawdę dobre rozwiązanie, jeśli potrzebny Ci pomysł na obiad.
Jedna porcja makaronu z jajkiem i serem dostarcza tylko 450 kcal, dlatego to odpowiednie danie, również dla osób, które dbają o swoją masę ciała.
Kuchnia wegetariańska charakteryzuje się tym, że nie zawiera w sobie produktów zwierzęcych. W typie laktoowowegetariańskim dopuszczalne jest spożywanie mleka i produktów mlecznych oraz jaj i potraw na ich bazie. Diety roślinne są bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za bardzo zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.
Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania.
Jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o dania bez mięsa, które zasmakują całej rodzinie to chyba nie ma smaczniejszego dania niż właśnie ten makaron. Warto podać go z dodatkiem sałatki na bazie świeżych warzyw.
Alergeny w makaronie z jajkiem i serem
Lista alergenów dla makaronu z jajkiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron kolorowy fusilli
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser gouda
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze makaronu z jajkiem i serem
Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.