Makaron z jajkiem i serem

Opublikowano: 20.11.2021 r., 11:04 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z jajkiem i serem
Makaron z jajkiem i serem
Makaron z jajkiem i serem to pyszne danie, które przygotujesz w zaledwie 20 minut. Tylko sześć składników wystarczy by powstał ten smaczny i sycący obiad bez mięsa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
450 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron kolorowy fusilli (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Ser gouda - 2 łyżki startego sera (20 g)
  • Cebula szalotka - 1 sztuka (20 g)
  • Natka pietruszki - 1 łyżka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na makaron z jajkiem i serem krok po kroku

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Szalotkę obierz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim szalotkę.

Wbij jajka na patelnię i przesmaż chwilę.

Następnie dodaj ugotowany makaron i starty żółty ser.

Dopraw pieprzem i pieprzem ziołowym.

Podgrzewaj razem, aż ser zacznie się delikatnie rozpuszczać.

Rozłóż na talerze i posyp posiekaną pietruszką.

Podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na makaron z jajkiem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu z jajkiem i serem

Jeśli zabrakło Ci czasu na zakupy, a w domu masz tylko jajka, żółty ser i makaron to znak, że koniecznie musisz wypróbować nasz przepis na makaron z jajkiem i serem. To pyszne danie powstaje w zaledwie 20 minut ale z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Wystarczy wykonać ten przepis tylko raz i już zawsze będziesz pamiętać jak zrobić makaron z jajkiem i serem. Ugotuj wybrany makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie wystarczy na maśle (lub oleju) podsmażyć posiekaną cebulę szalotkę. Do tego wbić jajka i dodać ugotowany makaron wraz ze startym żółtym serem. Tylko tyle i aż tyle, by powstało dobre, wegetariańskie danie. To naprawdę dobre rozwiązanie, jeśli potrzebny Ci pomysł na obiad.

Jedna porcja makaronu z jajkiem i serem dostarcza tylko 450 kcal, dlatego to odpowiednie danie, również dla osób, które dbają o swoją masę ciała.

Kuchnia wegetariańska charakteryzuje się tym, że nie zawiera w sobie produktów zwierzęcych. W typie laktoowowegetariańskim dopuszczalne jest spożywanie mleka i produktów mlecznych oraz jaj i potraw na ich bazie. Diety roślinne są bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za bardzo zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.

Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania.

Jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o dania bez mięsa, które zasmakują całej rodzinie to chyba nie ma smaczniejszego dania niż właśnie ten makaron. Warto podać go z dodatkiem sałatki na bazie świeżych warzyw.

Alergeny w makaronie z jajkiem i serem

Lista alergenów dla makaronu z jajkiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kolorowy fusilli
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze makaronu z jajkiem i serem

na 100g gotowej potrawy

Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
257.18
450.06
Białko (g)
12.42
21.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
31.72
55.51
Węglowodany przyswajalne (g)
30.21
52.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
8.54
14.95
Tłuszcze nasycone (g)
4.59
8.02
Tłuszcze nienasycone (g)
3.96
6.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.76
4.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
2.10
Cholesterol (mg)
177.86
311.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
104.45
182.78
Witamina B6 (mg)
0.15
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
0.85
Witamina C (mg)
2.23
3.90
Witamina D (µg (mcg))
0.92
1.61
Witamina E (mg)
0.59
1.03
Retinol (µg (mcg))
98.35
172.11
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Ryboflawina (mg)
0.25
0.44
Niacyna (mg)
0.76
1.33
Foliany (µg (mcg))
33.36
58.39
Beta karoten (µg (mcg))
73.22
128.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
111.73
195.53
Potas (mg)
184.68
323.18
Wapń (mg)
75.84
132.72
Fosfor (mg)
199.11
348.44
Magnez (mg)
30.27
52.97
Żelazo (mg)
1.47
2.57
Cynk (mg)
1.40
2.44
Miedź (mg)
0.16
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z jajkiem i serem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z jajkiem i serem

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kolorowy fusilli
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Ser gouda
20 g
2 łyżki startego sera
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 g
Cebula szalotka
20 g
1 sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 g
Natka pietruszki
5 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
27.20