Przepis na makaron z jagodami krok po kroku
- Makaron muszelki 250 g 1 szklanka
- Jagody mrożone 250 g 1 szklanka
- Jogurt grecki pełnotłusty 200 g 1 opakowanie
Makaron ugotuj w lekko solonej wodzie.
Jagody przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj.
Makaron podawaj z jogurtem i ciepłymi jagodami.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Zupa marchewkowa
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Obiad bez mięsa

(liczba kalorii)
Makaron z jagodami - cechy przepisu
Więcej o makaronie z jagodami
Makaron nie zawsze musi być przygotowywany w wersji wytrawnej. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron z jagodami, który jest identyczny w przygotowaniu jak przepis na kluski z jagodami. Różnią się one tylko wykorzystaniem makaronu.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, a tak naprawdę wystarczy Ci makaron, jagody i jogurt, ser lub śmietana.
Ja skorzystałam z makaronu z mąki pszennej, który charakteryzuje się zawartością glutenu w swoim składzie. Będzie to ważna informacja dla osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi. Jeśli Twoja dieta nie wymaga eliminacji glutenu ze względu na występowanie specyficznych przeciwciał, nie powinniśmy go wykluczać.
Eliminacja jakiegokolwiek składnika z naszej diety nie powinna być bezpodstawna. Tylko osoby z chorobami glutenozależnymi powinny zdecydować się na eliminację glutenu ze swojej diety, dla pozostałych osób jest on całkowicie bezpieczny i nie należy go unikać. Jeśli chcesz przygotować
makaron w wersji bezglutenowej, postaw na makaron ryżowy lub zwykły ryż.
Makaron pszenny niekoniecznie będzie dobry w dużych ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli takimi zaburzeniami jak insulinooporność lub jednostkami chorobowymi jak cukrzyca typu 2. Osoby te powinny stosować tak zwaną dietę cukrzycową, która zakłada spożycie produktów o niskim indeksie glikemicznym, pszenica niestety należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dla osób zdrowych jest jak najbardziej odpowiednia i należy po nią sięgać w codziennej diecie. Nasze danie świetnie sprawdzi się z jagodami mrożonymi, śmiało możesz postawić na swoje ulubione owoce, mogą to być maliny czy truskawki. Zamiast jogurtu greckiego, który jest nieco bardziej kaloryczny, sięgnij po zwykły jogurt naturalny. Makaron będzie też pyszny z serem, postaw na chudy twaróg. Makaron z jagodami na słodko to idealny obiad dla dzieci. Dlatego koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam, jak dobry jest makaron z jogurtem i owocami na ciepło.
Wartości odżywcze makaronu z jagodami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w makaronie z jagodami
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na makaron z jagodami
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron z jagodami
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie z jagodami
Lista alergenów dla makaronu z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty