Makaron z jagodami

Opublikowano: 29.04.2022 r., 10:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z makaronem i jagodami
Makaron z jagodami
Makaron nie zawsze musi być przygotowywany w wersji wytrawnej. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron z jagodami na słodko.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
362 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron muszelki - 1 szklanka (250 g)
  • Jagody mrożone - 1 szklanka (250 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty - 1 opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na makaron z jagodami krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko solonej wodzie.

Jagody przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj.

Makaron podawaj z jogurtem i ciepłymi jagodami.

Jak oceniasz przepis na makaron z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat makaronu z jagodami

Makaron nie zawsze musi być przygotowywany w wersji wytrawnej. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron z jagodami, który jest identyczny w przygotowaniu jak przepis na kluski z jagodami. Różnią się one tylko wykorzystaniem makaronu.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, a tak naprawdę wystarczy Ci makaron, jagody i jogurt, ser lub śmietana.

Ja skorzystałam z makaronu z mąki pszennej, który charakteryzuje się zawartością glutenu w swoim składzie. Będzie to ważna informacja dla osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi. Jeśli Twoja dieta nie wymaga eliminacji glutenu ze względu na występowanie specyficznych przeciwciał, nie powinniśmy go wykluczać.

Eliminacja jakiegokolwiek składnika z naszej diety nie powinna być bezpodstawna. Tylko osoby z chorobami glutenozależnymi powinny zdecydować się na eliminację glutenu ze swojej diety, dla pozostałych osób jest on całkowicie bezpieczny i nie należy go unikać. Jeśli chcesz przygotować

makaron w wersji bezglutenowej, postaw na makaron ryżowy lub zwykły ryż.

Makaron pszenny niekoniecznie będzie dobry w dużych ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli takimi zaburzeniami jak insulinooporność lub jednostkami chorobowymi jak cukrzyca typu 2. Osoby te powinny stosować tak zwaną dietę cukrzycową, która zakłada spożycie produktów o niskim indeksie glikemicznym, pszenica niestety należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dla osób zdrowych jest jak najbardziej odpowiednia i należy po nią sięgać w codziennej diecie. Nasze danie świetnie sprawdzi się z jagodami mrożonymi, śmiało możesz postawić na swoje ulubione owoce, mogą to być maliny czy truskawki. Zamiast jogurtu greckiego, który jest nieco bardziej kaloryczny, sięgnij po zwykły jogurt naturalny. Makaron będzie też pyszny z serem, postaw na chudy twaróg. Makaron z jagodami na słodko to idealny obiad dla dzieci. Dlatego koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam, jak dobry jest makaron z jogurtem i owocami na ciepło.

Alergeny w makaronie z jagodami

Lista alergenów dla makaronu z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze makaronu z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Jeśli korzystasz ze świeżych jagód, nie ma potrzeby rozmrażania ich.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
181.00
362.00
Białko (g)
6.89
13.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
34.55
69.10
Węglowodany przyswajalne (g)
32.44
64.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
4.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.62
3.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
1.60
Tłuszcze nienasycone (g)
0.82
1.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
0.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.74
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
13.86
27.71
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.29
Witamina C (mg)
0.89
1.79
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.24
0.48
Retinol (µg (mcg))
12.86
25.71
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Ryboflawina (mg)
0.10
0.21
Niacyna (mg)
0.85
1.71
Foliany (µg (mcg))
10.36
20.71
Beta karoten (µg (mcg))
12.00
24.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
13.07
26.14
Potas (mg)
131.21
262.43
Wapń (mg)
38.93
77.86
Fosfor (mg)
102.57
205.14
Magnez (mg)
23.57
47.14
Żelazo (mg)
0.53
1.06
Cynk (mg)
0.65
1.29
Miedź (mg)
0.12
0.24
Mangan (mg)
0.39
0.79
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z jagodami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z jagodami

Koszt składników
22.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Jagody mrożone
250 g
1 szklanka
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
9.82
Za 250 g
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
1 opakowanie
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Koszt składników
22.20