Przepis na makaron z jabłkami krok po kroku
- Makaron świderki 70 g
- Jabłko 250 g 1 sztuka
- Jogurt naturalny 40 ml 4 łyżki
Makaron ugotuj al dente.
Jabłko zetrzyj na tarce i podsmaż na suchej patelni z dodatkiem cynamonu, 3-4 minuty, cały czas mieszając.
Ugotowany makaron podawaj z jabłkami i jogurtem.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Makaron z jabłkami - cechy przepisu
Więcej o makaronie z jabłkami
Makaron z jabłkami na słodko, z cynamonem i śmietaną to danie, które na pewno większość z nas zna z dzieciństwa. Wielu osobom kojarzy się z domową kuchnią i obiadami ze szkolnej stołówki. Przygotowywały go niejedna mama i babcia, do dzisiaj sprawdza się na każdą okazję - to bardzo dobry pomysł na śniadanie, obiad, kolację jak i podwieczorek, nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Jeśli nie wiesz jak zrobić makaron z jabłkami i z cynamonem nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Gwarantujemy, że jest to danie z którym poradzisz sobie bez problemu. Nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować przepis na makaron z jabłkami potrzebujesz jedynie makaronu w dowolnym kształcie, świeżych jabłek, cynamonu, śmietany lub naturalnego jogurtu, opcjonalnie rodzynek. Tradycyjnie, makaron cynamonowy z jabłkami podawany był także z dużą ilością cukru, jednak ze względu na jego wysoką kaloryczność, indeks glikemiczny i ogólny, negatywny wpływ na zdrowie warto z niego zrezygnować, lub zastąpić go słodzikiem, na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Makaron z jabłkami, cynamonem i jogurtem jest daniem lekkostrawnym i niskokalorycznym. Jak zrobić najlepszy makaron z jabłkami? Makaron wystarczy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej al.dente - wtedy będzie miał niższy indeks glikemiczny, więc będzie też dużo zdrowszy. Jabłka należy pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, najlepiej razem ze skórką i chwilę podsmażać na patelni z dodatkiem cynamonu, aż lekko zbrązowieje i puści sok. Do jabłek możesz dodać też odrobinę soku z cytryny, aby nadać im wyraźnego, kwaskowatego smaku. Następnie wystarczy, że ugotowany makaron przełożysz na talerz, dodasz jabłka z patelni i polejesz odrobiną jogurtu. To świetny pomysł w szczególności na śniadanie, kolację lub podwieczorek na słodko, ale sprawdzi się również jako szybki, prosty obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi cynamonu ma pyszny, szarlotkowy smak, który z pewnością zadowoli wszystkich miłośników korzennych smaków.
Wartości odżywcze makaronu z jabłkami
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w makaronie z jabłkami
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na makaron z jabłkami
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron z jabłkami
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie z jabłkami
Lista alergenów dla makaronu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny