Makaron z jabłkami

Opublikowano: 27.08.2021 r., 17:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
makaron z jabłkami i cynamonem
Makaron z jabłkami
Makaron z jabłkami na słodko, z cynamonem i śmietaną to danie, które na pewno większość z nas zna z dzieciństwa. Sprawdza się na każdą okazję - to bardzo dobry pomysł na śniadanie, obiad, kolację jak i podwieczorek, nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych.
Przygotowanie 30 min
471 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Makaron świderki (70 g)
  • Jabłko 1 sztuka (250 g)
  • Jogurt naturalny 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na makaron z jabłkami krok po kroku

Makaron ugotuj al dente.

Jabłko zetrzyj na tarce i podsmaż na suchej patelni z dodatkiem cynamonu, 3-4 minuty, cały czas mieszając.

Ugotowany makaron podawaj z jabłkami i jogurtem.

Jak oceniasz przepis na makaron z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat makaronu z jabłkami

Makaron z jabłkami na słodko, z cynamonem i śmietaną to danie, które na pewno większość z nas zna z dzieciństwa. Wielu osobom kojarzy się z domową kuchnią i obiadami ze szkolnej stołówki. Przygotowywały go niejedna mama i babcia, do dzisiaj sprawdza się na każdą okazję - to bardzo dobry pomysł na śniadanie, obiad, kolację jak i podwieczorek, nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Jeśli nie wiesz jak zrobić makaron z jabłkami i z cynamonem nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Gwarantujemy, że jest to danie z którym poradzisz sobie bez problemu. Nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować przepis na makaron z jabłkami potrzebujesz jedynie makaronu w dowolnym kształcie, świeżych jabłek, cynamonu, śmietany lub naturalnego jogurtu, opcjonalnie rodzynek. Tradycyjnie, makaron cynamonowy z jabłkami podawany był także z dużą ilością cukru, jednak ze względu na jego wysoką kaloryczność, indeks glikemiczny i ogólny, negatywny wpływ na zdrowie warto z niego zrezygnować, lub zastąpić go słodzikiem, na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Makaron z jabłkami, cynamonem i jogurtem jest daniem lekkostrawnym i niskokalorycznym. Jak zrobić najlepszy makaron z jabłkami? Makaron wystarczy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej al.dente - wtedy będzie miał niższy indeks glikemiczny, więc będzie też dużo zdrowszy. Jabłka należy pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, najlepiej razem ze skórką i chwilę podsmażać na patelni z dodatkiem cynamonu, aż lekko zbrązowieje i puści sok. Do jabłek możesz dodać też odrobinę soku z cytryny, aby nadać im wyraźnego, kwaskowatego smaku. Następnie wystarczy, że ugotowany makaron przełożysz na talerz, dodasz jabłka z patelni i polejesz odrobiną jogurtu. To świetny pomysł w szczególności na śniadanie, kolację lub podwieczorek na słodko, ale sprawdzi się również jako szybki, prosty obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi cynamonu ma pyszny, szarlotkowy smak, który z pewnością zadowoli wszystkich miłośników korzennych smaków.

Alergeny w makaronie z jabłkami

Lista alergenów dla makaronu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze makaronu z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Makaron najlepiej ugotować al.dente i po ugotowaniu przelać pod bieżącą zimną wodą. Alternatywą dla cukru białego powinien być ksylitol lub erytrytol - wtedy posiłek będzie miał mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
117.94
471.78
Białko (g)
3.36
13.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
24.82
99.29
Węglowodany przyswajalne (g)
22.53
90.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
9.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.42
1.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
1.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.59
Cholesterol (mg)
0.22
0.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
2.31
9.22
Witamina B6 (mg)
0.07
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.27
Witamina E (mg)
0.15
0.59
Retinol (µg (mcg))
0.22
0.89
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Ryboflawina (mg)
0.06
0.23
Niacyna (mg)
0.41
1.63
Foliany (µg (mcg))
6.92
27.67
Beta karoten (µg (mcg))
17.36
69.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
11.11
44.44
Potas (mg)
141.14
564.56
Wapń (mg)
30.36
121.44
Fosfor (mg)
61.14
244.56
Magnez (mg)
15.89
63.56
Żelazo (mg)
0.35
1.41
Cynk (mg)
0.41
1.64
Miedź (mg)
0.08
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z jabłkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z jabłkami

Koszt składników
6.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
70 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 70 g
Jabłko
250 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.69
Za 250 g
Jogurt naturalny
40 ml
4 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 ml
Koszt składników
6.80