Przepis na makaron z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
garnek, patelnia

Makaron ugotuj al dente.

Jabłko zetrzyj na tarce i podsmaż na suchej patelni z dodatkiem cynamonu, 3-4 minuty, cały czas mieszając.

Ugotowany makaron podawaj z jabłkami i jogurtem.

makaron z jabłkami i cynamonem
makaron z jabłkami
Koszt przygotowania dania
1.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
471 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Makaron z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie z jabłkami

Makaron z jabłkami na słodko, z cynamonem i śmietaną to danie, które na pewno większość z nas zna z dzieciństwa. Wielu osobom kojarzy się z domową kuchnią i obiadami ze szkolnej stołówki. Przygotowywały go niejedna mama i babcia, do dzisiaj sprawdza się na każdą okazję - to bardzo dobry pomysł na śniadanie, obiad, kolację jak i podwieczorek, nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Jeśli nie wiesz jak zrobić makaron z jabłkami i z cynamonem nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Gwarantujemy, że jest to danie z którym poradzisz sobie bez problemu. Nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować przepis na makaron z jabłkami potrzebujesz jedynie makaronu w dowolnym kształcie, świeżych jabłek, cynamonu, śmietany lub naturalnego jogurtu, opcjonalnie rodzynek. Tradycyjnie, makaron cynamonowy z jabłkami podawany był także z dużą ilością cukru, jednak ze względu na jego wysoką kaloryczność, indeks glikemiczny i ogólny, negatywny wpływ na zdrowie warto z niego zrezygnować, lub zastąpić go słodzikiem, na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Makaron z jabłkami, cynamonem i jogurtem jest daniem lekkostrawnym i niskokalorycznym. Jak zrobić najlepszy makaron z jabłkami? Makaron wystarczy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej al.dente - wtedy będzie miał niższy indeks glikemiczny, więc będzie też dużo zdrowszy. Jabłka należy pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, najlepiej razem ze skórką i chwilę podsmażać na patelni z dodatkiem cynamonu, aż lekko zbrązowieje i puści sok. Do jabłek możesz dodać też odrobinę soku z cytryny, aby nadać im wyraźnego, kwaskowatego smaku. Następnie wystarczy, że ugotowany makaron przełożysz na talerz, dodasz jabłka z patelni i polejesz odrobiną jogurtu. To świetny pomysł w szczególności na śniadanie, kolację lub podwieczorek na słodko, ale sprawdzi się również jako szybki, prosty obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi cynamonu ma pyszny, szarlotkowy smak, który z pewnością zadowoli wszystkich miłośników korzennych smaków.

Wartości odżywcze makaronu z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
117.94 kcal
471.78 kcal
Białko
3.36 g
13.44 g

Węglowodany w makaronie z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
24.82 g
99.29 g
Węglowodany przyswajalne
22.53 g
90.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.29 g
9.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
0.42 g
1.67 g
Tłuszcze nasycone
0.27 g
1.08 g
Tłuszcze nienasycone
0.15 g
0.59 g
Cholesterol
0.22 mg
0.89 mg

Witaminy w przepisie na makaron z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
2.31 µg (mcg)
9.22 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.59 mg
Retinol
0.22 µg (mcg)
0.89 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.23 mg
Niacyna
0.41 mg
1.63 mg
Foliany
6.92 µg (mcg)
27.67 µg (mcg)
Beta karoten
17.36 µg (mcg)
69.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
11.11 mg
44.44 mg
Potas
141.14 mg
564.56 mg
Wapń
30.36 mg
121.44 mg
Fosfor
61.14 mg
244.56 mg
Magnez
15.89 mg
63.56 mg
Żelazo
0.35 mg
1.41 mg
Cynk
0.41 mg
1.64 mg
Miedź
0.08 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z jabłkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z jabłkami

Lista alergenów dla makaronu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania makaronu z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
70 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 70 g
Jabłko
250 g
1 sztuka
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.69
Za 250 g
Jogurt naturalny
40 ml
4 łyżki
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 ml
Koszt składników
6.80
Jak oceniasz przepis na makaron z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70.0% osób