Makaron z jabłkami
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Makaron świderki, jabłko i jogurt naturalny – to główne składniki, które sprawiają, że makaron z jabłkami smakuje tak pysznie. Połączenie tego al dente makaronu, soczystego jabłka oraz kremowego jogurtu daje świetny balans smaków. To nieskomplikowane danie, które zaspokoi Twoje kubki smakowe w chwilach, gdy masz ochotę na coś niebanalnego.
Składniki dla 1 porcji:
- Makaron świderki - 70 g
- Jabłko - 250 g (1 sztuka)
- Jogurt naturalny - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente.
- Jabłko zetrzyj na tarce i podsmaż na suchej patelni z dodatkiem cynamonu, 3-4 minuty, cały czas mieszając.
- Ugotowany makaron podawaj z jabłkami i jogurtem.
Komentarz dietetyka
Makaron najlepiej ugotować al.dente i po ugotowaniu przelać pod bieżącą zimną wodą. Alternatywą dla cukru białego powinien być ksylitol lub erytrytol - wtedy posiłek będzie miał mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk