Makaron z groszkiem

Opublikowano: 20.01.2023 r., 13:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z groszkiem w drewnianym naczyniu
Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz szybkiego i sycącego dania. To idealne połączenie groszku, śmietanki, przypraw i makaronu sprawi, że na długo zapamiętasz to danie.
Przygotowanie 20 min
797 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Groszek zielony konserwowy (800 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Makaron tagliatelle (500 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Ser parmezan 2 łyżki startego (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na makaron z groszkiem krok po kroku

Groszek odsącz dobrze na sitku.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente.

Makaron odcedź i umieść w garnku.

W drugim garnku umieść masło i dodaj groszek, smaż chwilę razem.

Dodaj śmietanę i zagotuj. Ściągnij z palnika po około dwóch minutach.

Sos przelej do garnka, gdzie jest makaron. Wymieszaj.

Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj razem chwilę.

Wyłóż na talerze.

Przed podaniem oprósz tartym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na makaron z groszkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat makaronu z groszkiem

Makaron z groszkiem z puszki to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz szybkiego i sycącego dania. To idealne połączenie groszku, śmietanki, przypraw i makaronu sprawi, że na długo zapamiętasz to danie.

Przepis na makaron z groszkiem rozpocznij od odsączenia groszku na sitku z zalewy. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente. Następnie makaron odcedź i umieść w garnku lub innym naczyniu. W drugim garnku umieść masło i dodaj groszek, smaż chwilę razem. Dodaj śmietanę i zagotuj. Ściągnij z palnika po około dwóch minutach. Sos przelej do garnka, gdzie jest makaron. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj razem chwilę. Wyłóż na talerze. Przed podaniem oprósz tartym parmezanem. Proszę bardzo, wiesz już jak zrobić makaron z groszkiem. Prawda, że to prosty przepis? A z niego powstaje naprawdę dobry obiad.

Zielony groszek na stołach może mieć swoje początku już w okresie brązu. W starożytności uprawiano go na terenach Bliskiego Wschodu oraz nad Morzem Śródziemnym i Kaspijskim. Z czasem zyskał popularność także w Chinach i Indiach. Groch, czyli dojrzała forma groszku, z czasem zaskarbił sobie sympatię także Europejczyków. Choć na początku używano go jako paszy dla zwierząt. Sugeruje się, że to kucharz Ludwika XIV wpadł na genialny pomysł użycia zielonego, młodego groszku. I tak ten pyszny produkt zawitał szerzej na stołach.

Groszek to prawdziwa bomba wartości odżywczych. Z zielonego groszku da się wyodrębnić prawie wszystkie witaminy, od A, przez witaminy z grupy B, witaminę C oraz E aż po witaminę K. Jako warzywo strączkowe ma w sobie wiele błonnika i białka, dzięki czemu na dłużej zapewnia uczucie sytości. Za tę cechę polubiły go szczególnie osoby będące na diecie odchudzającej. Dodatkowo może stanowić dobry substytut białka pochodzenia zwierzęcego. Warto włączyć zielony groszek do swojej diety np. w postaci past do pieczywa, zup krem czy podstaw sosów na obiad.

Koniecznie wypróbuj nasz przepis na najlepszy makaron z groszkiem!

Alergeny w makaronie z groszkiem

Lista alergenów dla makaronu z groszkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle

Wartości odżywcze makaronu z groszkiem

na 100g gotowej potrawy

Groszek to prawdziwa bomba wartości odżywczych. Z zielonego groszku da się wyodrębnić prawie wszystkie witaminy, od A, przez witaminy z grupy B, witaminę C oraz E aż po witaminę K.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
204.38
797.10
Białko (g)
6.73
26.26
Fenyloalanina (mg)
0.31
1.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
29.17
113.77
Węglowodany przyswajalne (g)
27.12
105.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.05
8.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
6.63
25.86
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
20.63
Tłuszcze nienasycone (g)
1.34
5.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
3.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
1.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.06
15.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
24.03
93.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.90
23.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.47
48.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
3.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.81
81.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
225.35
878.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
155.03
604.62
Potas (mg)
136.12
530.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.43
145.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
101.92
397.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.55
99.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
4.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.84
3.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.43
1.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z groszkiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z groszkiem

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groszek zielony konserwowy
800 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 800 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Makaron tagliatelle
500 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 500 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser parmezan
30 g
2 łyżki startego
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Koszt składników
48.50