Makaron z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta
- Makaron spaghetti (150 g)
- Suszone pomidory w oleju (100 g)
- Ser Feta (150 g)
- Fasolka szparagowa (150 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na makaron z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta krok po kroku
Zacznij od ugotowania fasolki oraz makaronu.
Pokrój suszone pomidory w paski, a ser feta w kostkę.
Ugotowaną fasolkę i makaron odcedź.
Do miski dodaj makaron, fasolkę, suszone pomidory, ser feta oraz olej. Dopraw do smaku.
Wymieszaj wszystkie składniki.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat makaronu z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta
Pyszny i zdrowy makaron z fasolką szparagową z suszonymi pomidorami i serem feta. Bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na makaron bez mięsa – jako sałatka także się sprawdzi. Do przepisu potrzebujesz makaronu spaghetti, suszonych pomidorów w oleju, sera feta oraz fasolkę szparagową. Jest to przykład dania fit z niskim indeksem glikemicznym. Super jako obiad na ciepło lub kolacja na zimno. Nie trzeba dużej ilości przypraw. Zarówno suszone pomidory jak i ser feta są słone. Dodatkowo aromat pomidorów suszonych jest wspaniały, wręcz idealnie pasuje.
Przepis jest szybki, także nie jest bardzo wymagający. Kilka prostych składników oraz kroków przygotowania i smaczne oraz zdrowe danie na ciepło lub na zimno jest gotowe.
By danie było jak najbardziej zdrowe o przepisu wykorzystaj makaron pełnoziarnisty. Nie musi to być koniecznie makaron spaghetti. Gdy nie możesz jeść pełnoziarnistych produktów skorzystaj z makaronu pszennego. Podczas gotowania uważaj, by makaronu nie rozgotować. Nierozgotowany (ugotowany al dente) będzie miał niższy indeks glikemiczny niż rozgotowany. To samo dotyczy fasolki. Przed gotowaniem fasolkę pozbaw końcówek z obu stron i ugotuj – czas gotowania wynosi około 20 minut. Gdy fasolka będzie się zbyt długo gotować będzie miała ona wyższy indeks glikemiczny. Nie rozgotowuj więc warzywa, będzie to zdrowsze. Po ugotowaniu polecam przekroić fasolkę na mniejsze części.
Jeżeli chcesz otrzymać danie bez nabiału i zarazem całkowicie wegańskie można użyć sera feta w formie wegańskiej. Myślę, że w tym przepisie sera feta żaden inny ser nie zastąpi. Połączenie tych smaków: suszone pomidory oraz ser feta – są niezastąpione. By smak był jeszcze bardziej wyrazisty zamiast oleju rzepakowego całość wymieszaj z olejem z suszonych pomidorów.
Przepis jest bogaty w błonnik, dzięki temu sytość po zjedzeniu takiej potrawy jest jeszcze długo po zjedzeniu. Poziom glukozy i insuliny wzrasta bardzo stopniowo i powoli co jest dla człowieka zdrowego wskazane. Ser feta i suszone pomidory zawierają sporą ilość soli, więc o tym trzeba pamiętać – zwłaszcza ważne jest to w przypadku osób chorych na nadciśnienie tętnicze.
Alergeny w makaronie z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta
Lista alergenów dla makaronu z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze makaronu z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta
Zdrowy przepis, ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera mięsa.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.