Makaron z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta

Opublikowano: 03.08.2021 r., 11:03 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariański makaron z fetą
Makaron z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta
Pyszny i zdrowy makaron z fasolką szparagową z suszonymi pomidorami i serem feta. Bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na makaron bez mięsa – jako sałatka także się sprawdzi.
Przygotowanie 30 min
691 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti (150 g)
  • Suszone pomidory w oleju (100 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Fasolka szparagowa (150 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na makaron z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta krok po kroku

Zacznij od ugotowania fasolki oraz makaronu.

Pokrój suszone pomidory w paski, a ser feta w kostkę.

Ugotowaną fasolkę i makaron odcedź.

Do miski dodaj makaron, fasolkę, suszone pomidory, ser feta oraz olej. Dopraw do smaku.

Wymieszaj wszystkie składniki.

Jak oceniasz przepis na makaron z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat makaronu z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta

Pyszny i zdrowy makaron z fasolką szparagową z suszonymi pomidorami i serem feta. Bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na makaron bez mięsa – jako sałatka także się sprawdzi. Do przepisu potrzebujesz makaronu spaghetti, suszonych pomidorów w oleju, sera feta oraz fasolkę szparagową. Jest to przykład dania fit z niskim indeksem glikemicznym. Super jako obiad na ciepło lub kolacja na zimno. Nie trzeba dużej ilości przypraw. Zarówno suszone pomidory jak i ser feta są słone. Dodatkowo aromat pomidorów suszonych jest wspaniały, wręcz idealnie pasuje.

Przepis jest szybki, także nie jest bardzo wymagający. Kilka prostych składników oraz kroków przygotowania i smaczne oraz zdrowe danie na ciepło lub na zimno jest gotowe.

By danie było jak najbardziej zdrowe o przepisu wykorzystaj makaron pełnoziarnisty. Nie musi to być koniecznie makaron spaghetti. Gdy nie możesz jeść pełnoziarnistych produktów skorzystaj z makaronu pszennego. Podczas gotowania uważaj, by makaronu nie rozgotować. Nierozgotowany (ugotowany al dente) będzie miał niższy indeks glikemiczny niż rozgotowany. To samo dotyczy fasolki. Przed gotowaniem fasolkę pozbaw końcówek z obu stron i ugotuj – czas gotowania wynosi około 20 minut. Gdy fasolka będzie się zbyt długo gotować będzie miała ona wyższy indeks glikemiczny. Nie rozgotowuj więc warzywa, będzie to zdrowsze. Po ugotowaniu polecam przekroić fasolkę na mniejsze części.

Jeżeli chcesz otrzymać danie bez nabiału i zarazem całkowicie wegańskie można użyć sera feta w formie wegańskiej. Myślę, że w tym przepisie sera feta żaden inny ser nie zastąpi. Połączenie tych smaków: suszone pomidory oraz ser feta – są niezastąpione. By smak był jeszcze bardziej wyrazisty zamiast oleju rzepakowego całość wymieszaj z olejem z suszonych pomidorów.

Przepis jest bogaty w błonnik, dzięki temu sytość po zjedzeniu takiej potrawy jest jeszcze długo po zjedzeniu. Poziom glukozy i insuliny wzrasta bardzo stopniowo i powoli co jest dla człowieka zdrowego wskazane. Ser feta i suszone pomidory zawierają sporą ilość soli, więc o tym trzeba pamiętać – zwłaszcza ważne jest to w przypadku osób chorych na nadciśnienie tętnicze.

Alergeny w makaronie z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta

Lista alergenów dla makaronu z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze makaronu z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy przepis, ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
242.63
691.50
Białko (g)
8.65
24.65
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.63
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
26.34
75.05
Węglowodany przyswajalne (g)
21.98
62.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.36
12.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
12.40
35.33
Tłuszcze nasycone (g)
5.53
15.77
Tłuszcze nienasycone (g)
6.86
19.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.13
14.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
4.95
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.42
66.75
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina B6 (mg)
0.35
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.13
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.36
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.12
8.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.93
91.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
350.35
998.50
Potas (mg)
436.14
1243.00
Wapń (mg)
156.14
445.00
Fosfor (mg)
197.02
561.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
52.37
149.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
4.96
Cynk (mg)
1.59
4.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.78
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Fasolka szparagowa
150 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.00