Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (150 g)
- Fasolka szparagowa (300 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Pesto zielone (100 g)
Przepis na makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto krok po kroku
Ugotuj makaron oraz oddzielnie fasolkę.
Na patelnię dodaj olej, rozgrzej.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj na rozgrzany olej. Posól i popieprz. Podsmażaj około 10 minut.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).
Gdy ugotuje się fasolka i makaron odcedź je.
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
Gotowy makaron posyp świeżym chilli.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto
Więcej informacji na temat makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Znakomity sposób na przygotowanie fasolki szparagowej? Makaron spaghetti z fasolką szparagową z kurczakiem i zielonym pesto – pyszny, zdrowy obiad dla każdego. Wystarczy tylko kilka prostych składników, a powstanie z nich makaron w stylu sałatki. Dodatek fasolki szparagowej do makaronu jest bardzo ciekawym pomysłem. Kurczak pasuje tu idealnie, tak jak pesto. Kurczak jest soczysty i idealny. Wykonanie makaronu jest ekspresowe. Zrobisz całość w mniej niż 30 minut. Nie jest też pracochłonnym przepisem. Prosto, fit i szybko.
To jest super propozycja na szybki obiad, który nie wymaga wielu składników. Jest zdrowy i sycący.
Fasolkę należy z każdej strony pozbawić końcówek, a następnie przekroić ją na pół. Umytą fasolkę ugotuj w posolonej wodzie. Fasolkę gotuje się około 20 minut. Jeśli nie masz świeżej fasolki możesz skorzystać z mrożonej. Fasolka mrożona potrzebuje około 5 minut dłuższego gotowania. Kurczak w wersji wegetariańskiej może być zastąpiony tofu. Wystarczy zrobić dokładnie o samo z tofu, co z kurczakiem. Kurczak może być także wymieniony na inne mięso. Równie wartościowym jest indyk. Natomiast jeśli chcesz mieć danie bezglutenowe makaron z glutenem zastąp makaronem bezglutenowym (na przykład ryżowym, gryczanym lub kukurydzianym).
Przepis jest zdrowy, ma dużą zawartość białka. Pochodzi ono zarówno z piersi kurczaka jak i z fasolki szparagowej. Jest także bogate w tłuszcz. Pesto zawiera go dosyć dużo. Dzięki makaronowi i fasolce w daniu znajdziesz też ogromną ilość błonnika, co nie dla wszystkich jest korzystne. Jeśli nie tolerujesz dużej ilości błonnika możesz skorzystać z makaronu pszennego. Użycie makaronu pełnoziarnistego jest zdrowym wyborem i jeśli jesteś zdrową osobą, która dba o zdrowie i nie ma problemów trawiennych powinna sięgać po produkty z pełnego ziarna. Warto jest pamiętać o tym, by makaronu nie rozgotować. Najlepiej, gdy makaron ugotowany jest al. dente. W ten sposób potrawa będzie miała niski indeks glikemiczny. Im bardziej rozgotowany jest makaron lub warzywa tym wyższy indeks glikemiczny ma potrawa lub dany produkt.
Alergeny w makaronie z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Lista alergenów dla makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
Wartości odżywcze makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Zdrowy posiłek, który jest pełnowartościowy. Duża ilość błonnika, białka, zdrowych tłuszczy oraz węglowodanów.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.