Przepis na makaron z czosnkiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duży garnek, patelnia

Zagotuj wodę na makaron. Dodaj sól i ugotuj makaron al'dente według czasu podanego na opakowaniu.

Na patelni delikatnie rozgrzej oliwę.

Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.

Czosnek dodaj do oliwy, zmniejsz gaz do minimum i podsmaż czosnek aż do wydobycia aromatu.

Na patelnię dodaj ugotowany makaron, natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu.

Makaron z czosnkiem podany na biało-pomarańczowym talerzu, na żółtej ściereczce, w tle pęczek natki pietruszki
Makaron z czosnkiem
Koszt przygotowania dania
4.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
567 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
49

Makaron z czosnkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z czosnkiem

Makaron z czosnkiem to jeden z prostszych i szybszych przepisów na makaron wywodzący się z kuchni włoskiej. Danie składa się z kilku prostych i powszechnie dostępnych składników. Mimo swojej prostoty danie jest niezwykle pyszne.

Makaron z czosnkiem to kilka składników, które łączą się w wyjątkowe danie. Przygotujesz je z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą. Najlepszy makaron do tego typu dania to spaghetti. Dania z oliwą z oliwek są bardzo zdrowe, pod warunkiem, że nie podgrzewasz mocno oliwy. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo.

Makaron po włosku z czosnkiem tradycyjnie nie jest przygotowywany z pomidorami, bazę sosu stanowi dobrej jakości oliwa z oliwek. Świeżym dodatkiem jest natka pietruszki, która dodaje orzeźwiającego i lekkiego aromatu. Do podania makaronu możesz dodać także ser parmezan. Dzięki temu danie będzie zawierało więcej białka i składników odżywczych. Makaron z czosnkiem i serem jest jeszcze bardziej wyjątkowy w smaku niż podstawowa wersja.

Wartości odżywcze makaronu z czosnkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(131g)
Energia (kalorie)
433.26 kcal
567.57 kcal
Białko
10.39 g
13.61 g

Węglowodany w makaronie z czosnkiem

Na 100g
Na porcję
(131g)
Węglowodany
55.85 g
73.17 g
Węglowodany przyswajalne
48.16 g
63.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.70 g
10.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(131g)
Tłuszcz
19.81 g
25.96 g
Tłuszcze nasycone
4.05 g
5.30 g
Tłuszcze nienasycone
15.77 g
20.66 g
Tłuszcze jednonasycone
13.20 g
17.29 g
Tłuszcze wielonasycone
2.57 g
3.37 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z czosnkiem

Na 100g
Na porcję
(131g)
Witamina B6
0.27 mg
0.35 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
2.69 mg
3.52 mg
Tiamina
0.29 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.20 mg
Niacyna
5.97 mg
7.82 mg
Foliany
49.47 µg (mcg)
64.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron z czosnkiem

Na 100g
Na porcję
(131g)
Sód
11.33 mg
14.85 mg
Potas
309.63 mg
405.61 mg
Wapń
33.33 mg
43.67 mg
Fosfor
221.54 mg
290.22 mg
Magnez
80.00 mg
104.80 mg
Żelazo
2.87 mg
3.76 mg
Cynk
1.87 mg
2.45 mg
Miedź
0.34 mg
0.44 mg
Mangan
1.74 mg
2.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z czosnkiem 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z czosnkiem

Lista alergenów dla makaronu z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Cena przygotowania makaronu z czosnkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Oliwa z oliwek
48 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.92
Za 48 ml
Natka pietruszki
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na makaron z czosnkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób