Makaron z czosnkiem
- Makaron spaghetti (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (48 ml)
- Natka pietruszki - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na makaron z czosnkiem krok po kroku
Zagotuj wodę na makaron. Dodaj sól i ugotuj makaron al'dente według czasu podanego na opakowaniu.
Na patelni delikatnie rozgrzej oliwę.
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
Czosnek dodaj do oliwy, zmniejsz gaz do minimum i podsmaż czosnek aż do wydobycia aromatu.
Na patelnię dodaj ugotowany makaron, natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z czosnkiem
Makaron z czosnkiem to jeden z prostszych i szybszych przepisów na makaron wywodzący się z kuchni włoskiej. Danie składa się z kilku prostych i powszechnie dostępnych składników. Mimo swojej prostoty danie jest niezwykle pyszne.
Makaron z czosnkiem to kilka składników, które łączą się w wyjątkowe danie. Przygotujesz je z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą. Najlepszy makaron do tego typu dania to spaghetti. Dania z oliwą z oliwek są bardzo zdrowe, pod warunkiem, że nie podgrzewasz mocno oliwy. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo.
Makaron po włosku z czosnkiem tradycyjnie nie jest przygotowywany z pomidorami, bazę sosu stanowi dobrej jakości oliwa z oliwek. Świeżym dodatkiem jest natka pietruszki, która dodaje orzeźwiającego i lekkiego aromatu. Do podania makaronu możesz dodać także ser parmezan. Dzięki temu danie będzie zawierało więcej białka i składników odżywczych. Makaron z czosnkiem i serem jest jeszcze bardziej wyjątkowy w smaku niż podstawowa wersja.
Alergeny w makaronie z czosnkiem
Lista alergenów dla makaronu z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
Wartości odżywcze makaronu z czosnkiem
Makaron z czosnkiem jest pysznym i szybkim daniem, które możesz podać zarówno na kolacje jak i na obiad. Składa się jedynie z paru składników, nie jest to pełnowartościowe danie jednak spożywane raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. Zawiera pyszną i zdrową oliwę oraz możesz makaron podać ze świeżą sałatką.
Energia i białka
(131g)
Węglowodany
(131g)
Tłuszcze
(131g)
Witaminy
(131g)
Składniki mineralne
(131g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.