Makaron z cukinii
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Cebula - 1 duża sztuka (90 g)
- Pomidory w puszce (300 g)
- Cukinia - 2 sztuki (500 g)
- Papryczka chili zielona z puszki - 1 sztuka (10 g)
Przepis na makaron z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj, wytrzyj i przeciśnij przez tarkę do warzyw, aby powstał makaron z cukinii.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli.
Do cebuli dodaj pomidory z puszki i duś około 5-10 minut, aż powstanie gęsty sos.
Dodaj makaron z cukinii, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 2 minuty.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.
Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Ryż z warzywami
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat makaronu z cukinii
Makaron z cukinii to pomysł na smaczne i delikatne wege danie obiadowe. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić makaron spaghetti z cukinii oraz z czym go podać. Już spieszę z odpowiedzią. Makaron z cukinii przygotujesz za pomocą temperówki do warzyw, jednak nic straconego jeśli jej nie posiadasz. Bez maszynki potnij cukinię wzdłuż na cienkie plastry, a je z kolei pokrój na cienkie niteczki. Do makaronu przygotuj sos z pomidorami z puszki, cebulą oraz papryczką chilli. Nie zapomnij o przyprawach: soli, pieprzu, czosnku, cukrze oraz occie balsamicznym, ponieważ to one nadadzą daniu wyrazistości. Do przygotowania przepisu niezbędne okażą się Tobie cukinia, pomidory w puszce, oliwa z oliwek, cebula, papryczka chilli oraz wymienione wyżej przyprawy. Z produktów tych oraz z tradycyjnym makaronem możesz przygotować tagliatelle z sosem cukiniowym. Przepis na makaron z cukinii nie jest trudny, dlatego do jego zrobienia nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, a sam proces gotowania zajmie Tobie 25 minut. Pewnie zastanawiasz się jak gotować makaron przygotowany z cukinii? Wystarczy, że chwilę poddusisz go w przygotowanym sosie pomidorowym. Danie to najlepiej smakuje na ciepło. W wersji wegańskiej najlepiej podać je bez żadnych dodatków, natomiast w pozostałych dietach będzie świetnie smakował z dodatkiem tartego parmezanu rozpuszczonego na ciepłym sosie. Jest to również idealna alternatywa na tanią wersję makaronu w diecie bezglutenowej, ponieważ makarony dedykowane dla tych osób są bardzo drogie. Cukinia jest również warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Z racji tego, że jest warzywem delikatnym musimy użyć odpowiednich dodatków, aby nadać jej odpowiedni smak.
Podsumowując fit makaron z cukinii z sosem pomidorowym to dobry pomysł na urozmaicenie swojego codziennego jadłospisu. Produkty użyte do jego przygotowania są przystępne cenowo oraz dostarczą do naszego organizmu sporo cennych składników odżywczych, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie.
Alergeny w makaronie z cukinii
Lista alergenów dla makaronu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na makaron z cukinii
Wartości odżywcze makaronu z cukinii
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.