Makaron z cukinią i kurczakiem

Opublikowano: 10.03.2021 r.
Makaron gryczany, piersi kurczaka bez skóry, cukinia, cebula i pomidory w puszce – to główne składniki, które tworzą pyszne danie z makaronem z cukinią i kurczakiem. Ta kombinacja to świetne połączenie smaków i tekstur, idealne na szybki obiad czy kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron gryczany - 350 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Cukinia - 250 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 90 g (1 średnia sztuka)
- Pomidory w puszce - 250 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, curry, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w wodzie według opisu na opakowaniu.
- Cukinię umyj, przekrój na pół i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną cukinię aż będzie al dente.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na drugiej patelni. Pomidory z puszki oraz podsmażoną cebulę dodaj do cukinii, przypraw wedle uznania i wymieszaj.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Podsmaż mięso na oleju i przypraw przyprawą do kurczaka oraz curry. Usmażone mięso dodaj do warzyw. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło.