Makaron z boczniakami
- Makaron penne (400 g)
- Boczniaki (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Suszone pomidory (200 g)
- Oliwa z oliwek (200 ml)
- Masło klarowane (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Ser parmezan (100 g)
Przepis na makaron z boczniakami krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.
Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.
Pokrój boczniaki w paski.
Posiekaj koper.
Pokrój pomidory suszone.
Zetrzyj na tarce parmezan.
Na patelnię dodaj boczniaki i smaż przez 4-5 minut.
Dodaj suszone pomidory, koper, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj posiekaną papryczkę chilli i oliwę z oliwek, wymieszaj.
W osolonej wodzie ugotuj makaron.
Odcedź go i dodaj do sosu, wymieszaj, posyp parmezanem i wyłóż do głębokich talerzy.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z boczniakami
Makaron z boczniakami to wspaniały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na makaron możesz wykonać także podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Przepis na makaron z boczniakami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, boczniaki, cebula, suszone pomidory, koper, masło klarowane, oliwa z oliwek, papryczka chilli, sól, pieprz, parmezan.
Jak zrobić makaron z boczniakami? Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Pokrój boczniaki w paski. Posiekaj koper. Pokrój pomidory suszone. Zetrzyj na tarce parmezan. Na patelnię dodaj boczniaki i smaż przez 4-5 minut. Dodaj suszone pomidory, koper, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną papryczkę chilli i oliwę z oliwek, wymieszaj. W osolonej wodzie ugotuj makaron. Odcedź go i dodaj do sosu, wymieszaj, posyp parmezanem i wyłóż do głębokich talerzy.
Suszone pomidory są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie w kuchni w celu uzyskania mocniejszego aromatu pomidorów. Pomidory są bardzo popularne na całym świecie i szeroko wykorzystywane w kuchni. Pomidory suszone są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają naturalny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej. Oliwa wytwarzana jest z oliwek. Oliwa jest bardzo dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Na oliwie z oliwek nie powinniśmy smażyć, gdyż ma niski punkt dymienia. Oliwa z oliwek korzystnie wpływa na nasz układ sercowo naczyniowy, łagodzi stany zapalne oraz pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.
Podsumowując wegetariański makaron doskonale sprawdzi się na obiad. Dobry sos z boczniaków możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. W miarę potrzeby dogotuj tylko makaron przed samym podaniem. Należy pamiętać, iż makaron do sosu zawsze powinien być świeżo gotowany.
Alergeny w makaronie z boczniakami
Lista alergenów dla makaronu z boczniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu z boczniakami
Makaron z boczniakami to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest bogate w węglowodany proste, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Danie jest także skarbnicą składników mineralnych oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.