Przepis na makaron z boczniakami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.

Pokrój boczniaki w paski.

Posiekaj koper.

Pokrój pomidory suszone.

Zetrzyj na tarce parmezan.

Na patelnię dodaj boczniaki i smaż przez 4-5 minut.

Dodaj suszone pomidory, koper, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj posiekaną papryczkę chilli i oliwę z oliwek, wymieszaj.

W osolonej wodzie ugotuj makaron.

Odcedź go i dodaj do sosu, wymieszaj, posyp parmezanem i wyłóż do głębokich talerzy.

Makaron z boczniakami podany na białym talerzu.
Makaron z boczniakami
Koszt przygotowania dania
42.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1200 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Makaron z boczniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z boczniakami

Makaron z boczniakami to wspaniały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na makaron możesz wykonać także podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Przepis na makaron z boczniakami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, boczniaki, cebula, suszone pomidory, koper, masło klarowane, oliwa z oliwek, papryczka chilli, sól, pieprz, parmezan.

Jak zrobić makaron z boczniakami? Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Pokrój boczniaki w paski. Posiekaj koper. Pokrój pomidory suszone. Zetrzyj na tarce parmezan. Na patelnię dodaj boczniaki i smaż przez 4-5 minut. Dodaj suszone pomidory, koper, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną papryczkę chilli i oliwę z oliwek, wymieszaj. W osolonej wodzie ugotuj makaron. Odcedź go i dodaj do sosu, wymieszaj, posyp parmezanem i wyłóż do głębokich talerzy.

Suszone pomidory są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie w kuchni w celu uzyskania mocniejszego aromatu pomidorów. Pomidory są bardzo popularne na całym świecie i szeroko wykorzystywane w kuchni. Pomidory suszone są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają naturalny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej. Oliwa wytwarzana jest z oliwek. Oliwa jest bardzo dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Na oliwie z oliwek nie powinniśmy smażyć, gdyż ma niski punkt dymienia. Oliwa z oliwek korzystnie wpływa na nasz układ sercowo naczyniowy, łagodzi stany zapalne oraz pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.

Podsumowując wegetariański makaron doskonale sprawdzi się na obiad. Dobry sos z boczniaków możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. W miarę potrzeby dogotuj tylko makaron przed samym podaniem. Należy pamiętać, iż makaron do sosu zawsze powinien być świeżo gotowany.

Wartości odżywcze makaronu z boczniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
324.45 kcal
1200.48 kcal
Białko
8.73 g
32.29 g
Fenyloalanina
0.38 mg
1.42 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie z boczniakami

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
30.58 g
113.15 g
Węglowodany przyswajalne
27.32 g
101.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.27 g
12.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
19.51 g
72.19 g
Tłuszcze nasycone
6.10 g
22.55 g
Tłuszcze nienasycone
13.41 g
49.63 g
Tłuszcze jednonasycone
11.49 g
42.51 g
Tłuszcze wielonasycone
1.93 g
7.13 g
Cholesterol
14.73 mg
54.50 mg

Witaminy w przepisie na makaron z boczniakami

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
56.54 µg (mcg)
209.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina C
8.02 mg
29.68 mg
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Witamina E
2.09 mg
7.73 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
41.42 µg (mcg)
153.25 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.49 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.69 mg
Niacyna
2.75 mg
10.19 mg
Foliany
27.84 µg (mcg)
103.00 µg (mcg)
Beta karoten
87.80 µg (mcg)
324.88 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z boczniakami

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
101.57 mg
375.83 mg
Potas
649.72 mg
2403.98 mg
Wapń
108.47 mg
401.35 mg
Fosfor
175.76 mg
650.33 mg
Magnez
49.63 mg
183.62 mg
Żelazo
2.14 mg
7.93 mg
Cynk
1.03 mg
3.82 mg
Miedź
0.33 mg
1.22 mg
Mangan
0.55 mg
2.03 mg
Brak danych dla: cebula, masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z boczniakami 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z boczniakami

Lista alergenów dla makaronu z boczniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu z boczniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Boczniaki
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Suszone pomidory
200 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
74.00
Jak oceniasz przepis na makaron z boczniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób