Makaron z bobem
- Bób - 3 garście (245 g)
- Groszek zielony - 2/3 szklanki (100 g)
- Ser parmezan - W kostce (50 g)
- Makaron penne (150 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na makaron z bobem krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce.
Bób ugotuj do miękkości (skórka będzie pomarszczona) w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Odcedź, odstaw do lekkiego przestudzenia i obierz ze skórki.
Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na bok.
Makaron ugotuj według zaleceń producenta zamieszonych na opakowaniu.
Odcedź i umieść na talerzach. Dodaj groszek i bób.
Następnie każdą porcję polej oliwą z oliwek i posyp startym serem. Podawaj od razu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z bobem
Makaron z bobem to dobry pomysł na szybki obiad. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wiele składników. Danie jest bardzo smaczne, a na jego przygotowanie może pokusić się ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Miłośnicy bobu będą zachwyceni!
Jak przygotować makaron z bobem? W przypadku tego przepisu wystarczy ugotować poszczególne składniki oraz zetrzeć na tarce wybrany ser żółty. Potem wystarczy wszystko rozdzielić na porcje i polać oliwą z oliwek.
Ugotowanie groszku powinno zająć ok. 15 minut. Bób może być miękki już po 5 minutach, jeśli jest młody. W przypadku starego bobu będzie to kwestia ok. 15 minut. Jeżeli chcesz przygotować naprawdę szybki i smaczny obiad, to warto gotować wszystko w tym samym czasie. Dzięki temu wszystkie składniki będą jednakowo ciepłe.
Ten przepis na makaron z bobem możesz zmodyfikować, aby bardziej wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Zamiast oliwy z oliwek możesz zdecydować się na sos winegret lub śmietanowy. Bardzo często makaron z bobem przygotowywany jest z dodatkiem boczku. Boczek należy smażyć na patelni, aż się przyrumieni.
Możesz pokusić się na makaron z bobem i szpinakiem w sosie śmietanowym. Makaron trzeba ugotować al dente w osolonej wodzie. Bób należy gotować do miękkości i obrać ze skórki. Masło trzeba dobrze rozgrzać na patelni, a potem dodać do niego cebulkę z czosnkiem. Gdy się przysmażą, można dodać szpinak. Kiedy liście zwiędną, trzeba dorzucić bób. Całość wystarczy podsmażać przez kilka minut. Po zmniejszeniu mocy kuchenki można dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Całość trzeba gotować ok. 5 min. Po tym czasie należy wrzucić makaron, wymieszać z resztą i gotować ostatnie 2-3 min. Gotowy makaron z bobem wystarczy umieścić na talerzu i posypać startym żółtym serem. To danie możesz też zrobić z suszonymi pomidorami.
Bób można jeść bez żadnych dodatków, ponieważ sam w sobie jest bardzo dobry. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść go np. z makaron. Można do tego dodać groszek i ser, a potem całość posypać serem, ale makaron z bobem będzie też dobry z pomidorami, serem feta, szpinakiem czy boczkiem. Opcji jest wiele i warto wypróbować ich kilka, aby sprawdzić, które połączenie jest dla nas najsmaczniejsze!
Alergeny w makaronie z bobem
Lista alergenów dla makaronu z bobem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
Wartości odżywcze makaronu z bobem
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.