Makaron z białym serem na słono

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z białym serem podany w białym, głębokim talerzu.
Makaron z białym serem na słono
Makaron z białym serem na słono to doskonała propozycja na pyszną kolację. Makaron z twarogiem na słono jest bardzo szybki do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
922 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron świderki (600 g)
  • Ser twarogowy tłusty 2 małe kostki (500 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży 2 małe pęczki (40 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na makaron z białym serem na słono krok po kroku

W garnku umieść makaron, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj makaron przez 8-9 minut.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno.

Posiekaj boczek w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i boczek.

Posiekaj koper i dodaj na patelnię, wymieszaj.

W misce umieść twaróg, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Do twarogu dodaj makaron, cebulę i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na makaron z białym serem na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu z białym serem na słono

Makaron z białym serem na słono to bardzo dobry pomysł na kolację lub na obiad dla całej rodziny. Makaron z serem i boczkiem może zastąpić pracochłonne pierogi ruskie. Przepis na makaron z białym serem na słono jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, twaróg tłusty, cebula, boczek, koper, olej rzepakowy, śmietana kwaśna 18%, sól, pieprz.

Jak zrobić makaron z białym serem na słono? W garnku umieść makaron, wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj makaron przez 8-9 minut. Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno. Posiekaj boczek w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i boczek. Posiekaj koper i dodaj na patelnię, wymieszaj. W misce umieść twaróg, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do twarogu dodaj makaron, cebulę i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.

Boczek wieprzowy wędzony to najbardziej kaloryczny kawałek tuszy wieprzowej. Boczek świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nadaje smak i aromat potrawom. Boczek jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Potas jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno elektrolitowej. Pomaga obniżać ciśnienie krwi i regulować pracę serca. Boczek jest bardzo kaloryczny i jego spożycie powinny ograniczać osoby z nadmierną masą ciała. Boczek zawiera sporą ilość białka zwierzęcego, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Białko potrzebne jest do wzrostu i procesów regeneracyjnych w naszym ciele. Ponadto jest substratem do produkcji hormonów i enzymów.

Podsumowując smaczna i szybka potrawa świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek. Makaron może być podany także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Danie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Makaron pszenny możesz zamienić na razowy lub gryczany, jeśli nie możesz spożywać glutenu.

Alergeny w makaronie z białym serem na słono

Lista alergenów dla makaronu z białym serem na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze makaronu z białym serem na słono

na 100g gotowej potrawy

Makaron z białym serem na słono to kaloryczne danie, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, przygotuj makaron z chudym serem. Potrawa zawiera dużą ilość białka zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
271.32
922.48
Białko (g)
11.72
39.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
24.33
82.74
Węglowodany przyswajalne (g)
23.16
78.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
3.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
13.83
47.01
Tłuszcze nasycone (g)
5.47
18.58
Tłuszcze nienasycone (g)
8.36
28.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.97
20.29
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
8.13
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietana 18%, boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.36
89.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
26.14
88.88
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.48
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.62
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.75
9.36
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.19
Retinol (µg (mcg))
18.50
62.92
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.00
6.81
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.36
38.61
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
328.85
1118.09
Potas (mg)
213.93
727.38
Wapń (mg)
52.07
177.02
Fosfor (mg)
123.34
419.34
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.04
78.33
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
2.24
Cynk (mg)
0.91
3.10
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.37
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z białym serem na słono 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z białym serem na słono

Koszt składników
47.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Ser twarogowy tłusty
500 g
2 małe kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Koszt składników
47.90