Makaron z białym serem na słono
- Makaron świderki (600 g)
- Ser twarogowy tłusty - 2 małe kostki (500 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
- Boczek wędzony bez kości (300 g)
Przepis na makaron z białym serem na słono krok po kroku
W garnku umieść makaron, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
Gotuj makaron przez 8-9 minut.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno.
Posiekaj boczek w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i boczek.
Posiekaj koper i dodaj na patelnię, wymieszaj.
W misce umieść twaróg, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Do twarogu dodaj makaron, cebulę i wymieszaj.
Podawaj w głębokim talerzu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z białym serem na słono
Makaron z białym serem na słono to bardzo dobry pomysł na kolację lub na obiad dla całej rodziny. Makaron z serem i boczkiem może zastąpić pracochłonne pierogi ruskie. Przepis na makaron z białym serem na słono jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, twaróg tłusty, cebula, boczek, koper, olej rzepakowy, śmietana kwaśna 18%, sól, pieprz.
Jak zrobić makaron z białym serem na słono? W garnku umieść makaron, wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj makaron przez 8-9 minut. Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno. Posiekaj boczek w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i boczek. Posiekaj koper i dodaj na patelnię, wymieszaj. W misce umieść twaróg, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Do twarogu dodaj makaron, cebulę i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.
Boczek wieprzowy wędzony to najbardziej kaloryczny kawałek tuszy wieprzowej. Boczek świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nadaje smak i aromat potrawom. Boczek jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Potas jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno elektrolitowej. Pomaga obniżać ciśnienie krwi i regulować pracę serca. Boczek jest bardzo kaloryczny i jego spożycie powinny ograniczać osoby z nadmierną masą ciała. Boczek zawiera sporą ilość białka zwierzęcego, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Białko potrzebne jest do wzrostu i procesów regeneracyjnych w naszym ciele. Ponadto jest substratem do produkcji hormonów i enzymów.
Podsumowując smaczna i szybka potrawa świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek. Makaron może być podany także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Danie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Makaron pszenny możesz zamienić na razowy lub gryczany, jeśli nie możesz spożywać glutenu.
Alergeny w makaronie z białym serem na słono
Lista alergenów dla makaronu z białym serem na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze makaronu z białym serem na słono
Makaron z białym serem na słono to kaloryczne danie, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, przygotuj makaron z chudym serem. Potrawa zawiera dużą ilość białka zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.