Przepis na makaron z bakłażanem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj pomidory z puszki, całość dopraw do smaku ziołami.

Następnie dodaj bakłażan pokrojony w kostkę.

Na końcu dodaj makaron, całość wymieszaj.

makaron z bakłażanem
Makaron z bakłażanem
Koszt przygotowania dania
7.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
182 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
80

Makaron z bakłażanem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z bakłażanem

Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób do wielu dań lub przekąsek.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron z bakłażanem, który przeniesie Cię do słonecznej Italii. Połączenie warzyw z soczystymi pomidorami i aromatycznymi ziołami to pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek.

Bakłażan to warzywo, które jest niskokaloryczne, a w 90% składa się z wody. Dodatkowo jest on źródłem związków fenolowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

W tym warzywie znajdziemy takie witaminy jak: C,K i witaminy z grupy B. Bakłażan dostarcza nam też potas, miedź czy magnez, a także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami, przyśpiesza perystaltykę jelit.

Zatem, jak zrobić makaron z bakłażanem?

Koniecznie poznaj mój prosty przepis, do którego będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: makaron, pomidory z puszki, bakłażan, cebula, oliwa z oliwek i świeże, aromatyczne zioła.

Makaron ugotuj al dente. Jeśli występują u Ciebie zaburzenia gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność czy cukrzyca typu2 wybierz makaron z pszenicy durum. Charakteryzuje się on niższym indeksem glikemicznym, dzięki doborowi odpowiednich składników ten posiłek będzie dla Ciebie odpowiedni.

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj bakłażan pokrojony w kostkę i dodaj pomidory z puszki oraz aromatyczne, świeże zioła.

Na końcu dodaj makaron i wymieszaj.

Makaron z bakłażanem to świetna propozycja na obiad, a sam bakłażan to idealny dodatek do sałatek z grillowanych warzyw czy dań na ciepło.

Z jego dodatkiem w szybki i prosty sposób przygotujesz smaczny obiad dla całej rodziny.

W Grecji na bazie bakłażana powstaje moussaka, czyli taka śródziemnomorska zapiekanka bez ziemniaków, a właśnie na bazie bakłażana, który jest jej głównym składnikiem.

W kilka chwil przygotujesz pyszny posiłek dla całej swojej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze makaronu z bakłażanem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
91.48 kcal
182.97 kcal
Białko
2.89 g
5.78 g

Węglowodany w makaronie z bakłażanem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
15.49 g
30.98 g
Węglowodany przyswajalne
12.27 g
24.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.22 g
6.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.63 g
5.27 g
Tłuszcze nasycone
0.63 g
1.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.01 g
4.01 g
Tłuszcze jednonasycone
1.59 g
3.18 g
Tłuszcze wielonasycone
0.41 g
0.83 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z bakłażanem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
4.95 µg (mcg)
9.89 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.68 mg
11.35 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E
0.95 mg
1.90 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.12 mg
Niacyna
1.74 mg
3.49 mg
Foliany
21.91 µg (mcg)
43.81 µg (mcg)
Beta karoten
58.89 µg (mcg)
117.79 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z bakłażanem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
80.98 mg
161.96 mg
Potas
261.53 mg
523.05 mg
Wapń
24.92 mg
49.83 mg
Fosfor
61.97 mg
123.94 mg
Magnez
27.29 mg
54.59 mg
Żelazo
1.09 mg
2.18 mg
Cynk
0.50 mg
0.99 mg
Miedź
0.16 mg
0.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z bakłażanem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z bakłażanem

Lista alergenów dla makaronu z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Cena przygotowania makaronu z bakłażanem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
120 g
2 garści
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 120 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bakłażan
300 g
1 sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Koszt składników
35.10
Jak oceniasz przepis na makaron z bakłażanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób