Przepis na makaron wegetariański krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cukinię wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej oliwę.

Zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty.

Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5 minut.

Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią.

Dodaj posiekany koper i natkę pietruszki, wymieszaj składniki.

W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i makaron.

Gotuj przez 8-9 minut.

Makaron odcedź i połącz z sosem.

Dodaj parmezan i wymieszaj.

Podawaj w głębokich talerzach.

Makaron wegetariański podany w dwóch talerzach.
Makaron wegetariański
Koszt przygotowania dania
52.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1118 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
77

Makaron wegetariański - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie wegetariańskim

Makaron wegetariański to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron w wersji bezmięsnej jest bardzo smaczny i żaden z domowników nie zwróci uwagi na dodatek samych warzyw. Makaron można przygotować z rozmaitymi dodatkami. Przepis na makaron wegetariański jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, cukinia, marchew, cebula, czosnek, papryka zielona, śmietana kremówka, parmezan, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, bazylia, oliwa z oliwek.

Jak zrobić makaron wegetariański? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej oliwę. Zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5 minut. Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią. Dodaj posiekany koper i natkę pietruszki, wymieszaj składniki. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Makaron odcedź i połącz z sosem. Dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Cukinia jest warzywem sezonowym mającym różne kolory i kształty.

Podsumowując łatwy makaron z warzywami sprawdzi się na obiad oraz kolację w gronie przyjaciół. Prosty przepis można dowolnie wzbogacić o ulubione warzywa. Szybki obiad jest idealny dla osób niemających zbyt wiele czasu na gotowanie. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez maksymalnie jeden dzień. Pamiętaj, że najlepiej przechowywać sam sos, natomiast makaron ugotować na bieżąco.

Wartości odżywcze makaronu wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
223.73 kcal
1118.66 kcal
Białko
6.82 g
34.11 g

Węglowodany w makaronie wegetariańskim

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
21.43 g
107.13 g
Węglowodany przyswajalne
19.89 g
99.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
7.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
12.27 g
61.36 g
Tłuszcze nasycone
8.13 g
40.65 g
Tłuszcze nienasycone
4.14 g
20.71 g
Tłuszcze jednonasycone
3.52 g
17.60 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.62 g
3.11 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
5.35 mg
26.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron wegetariański

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
91.71 µg (mcg)
458.54 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
14.67 mg
73.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
3.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
15.83 µg (mcg)
79.13 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.65 mg
3.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
14.94 µg (mcg)
74.69 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
736.18 µg (mcg)
3680.91 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron wegetariański

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
102.54 mg
512.71 mg
Potas
164.07 mg
820.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
109.02 mg
545.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
113.30 mg
566.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
22.24 mg
111.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
3.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.66 mg
3.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu wegetariańskiego 77
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie wegetariańskim

Lista alergenów dla makaronu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu wegetariańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka zielona
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Ser parmezan
200 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 mały pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
1 mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
79.00
Jak oceniasz przepis na makaron wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób