Makaron wegetariański

Opublikowano: 17.05.2022 r., 15:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron wegetariański podany w dwóch talerzach.
Makaron wegetariański
Makaron wegetariański to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron z warzywami bez dodatku mięsa sprawdzi się także podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
1118 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron penne (600 g)
  • Cukinia 1 średnia sztuka (300 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Papryka zielona 1 duża sztuka (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Ser parmezan (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 mały pęczek (20 g)
  • Natka pietruszki 1 mały pęczek (20 g)
  • Oliwa z oliwek niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron wegetariański krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cukinię wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej oliwę.

Zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty.

Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5 minut.

Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią.

Dodaj posiekany koper i natkę pietruszki, wymieszaj składniki.

W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i makaron.

Gotuj przez 8-9 minut.

Makaron odcedź i połącz z sosem.

Dodaj parmezan i wymieszaj.

Podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na makaron wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu wegetariańskiego

Makaron wegetariański to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron w wersji bezmięsnej jest bardzo smaczny i żaden z domowników nie zwróci uwagi na dodatek samych warzyw. Makaron można przygotować z rozmaitymi dodatkami. Przepis na makaron wegetariański jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, cukinia, marchew, cebula, czosnek, papryka zielona, śmietana kremówka, parmezan, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, bazylia, oliwa z oliwek.

Jak zrobić makaron wegetariański? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej oliwę. Zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5 minut. Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią. Dodaj posiekany koper i natkę pietruszki, wymieszaj składniki. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Makaron odcedź i połącz z sosem. Dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Cukinia jest warzywem sezonowym mającym różne kolory i kształty.

Podsumowując łatwy makaron z warzywami sprawdzi się na obiad oraz kolację w gronie przyjaciół. Prosty przepis można dowolnie wzbogacić o ulubione warzywa. Szybki obiad jest idealny dla osób niemających zbyt wiele czasu na gotowanie. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez maksymalnie jeden dzień. Pamiętaj, że najlepiej przechowywać sam sos, natomiast makaron ugotować na bieżąco.

Alergeny w makaronie wegetariańskim

Lista alergenów dla makaronu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze makaronu wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Makaron wegetariański to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Makaron jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Makaron jest syty i zawiera sporą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
223.73
1118.66
Białko (g)
6.82
34.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
21.43
107.13
Węglowodany przyswajalne (g)
19.89
99.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
7.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
12.27
61.36
Tłuszcze nasycone (g)
8.13
40.65
Tłuszcze nienasycone (g)
4.14
20.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
17.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
3.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.35
26.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
91.71
458.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.67
73.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
3.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.83
79.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
3.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.94
74.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
736.18
3680.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
102.54
512.71
Potas (mg)
164.07
820.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
109.02
545.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
113.30
566.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.24
111.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
3.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.66
3.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu wegetariańskiego 77
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu wegetariańskiego

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka zielona
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Ser parmezan
200 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 mały pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
1 mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
79.00