Makaron wegetariański
- Makaron penne (600 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Papryka zielona - 1 duża sztuka (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Ser parmezan (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 mały pęczek (20 g)
- Natka pietruszki - 1 mały pęczek (20 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na makaron wegetariański krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Cukinię wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę.
Na patelni podgrzej oliwę.
Zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty.
Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5 minut.
Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią.
Dodaj posiekany koper i natkę pietruszki, wymieszaj składniki.
W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i makaron.
Gotuj przez 8-9 minut.
Makaron odcedź i połącz z sosem.
Dodaj parmezan i wymieszaj.
Podawaj w głębokich talerzach.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu wegetariańskiego
Makaron wegetariański to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron w wersji bezmięsnej jest bardzo smaczny i żaden z domowników nie zwróci uwagi na dodatek samych warzyw. Makaron można przygotować z rozmaitymi dodatkami. Przepis na makaron wegetariański jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, cukinia, marchew, cebula, czosnek, papryka zielona, śmietana kremówka, parmezan, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, bazylia, oliwa z oliwek.
Jak zrobić makaron wegetariański? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej oliwę. Zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5 minut. Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią. Dodaj posiekany koper i natkę pietruszki, wymieszaj składniki. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Makaron odcedź i połącz z sosem. Dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Cukinia jest warzywem sezonowym mającym różne kolory i kształty.
Podsumowując łatwy makaron z warzywami sprawdzi się na obiad oraz kolację w gronie przyjaciół. Prosty przepis można dowolnie wzbogacić o ulubione warzywa. Szybki obiad jest idealny dla osób niemających zbyt wiele czasu na gotowanie. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez maksymalnie jeden dzień. Pamiętaj, że najlepiej przechowywać sam sos, natomiast makaron ugotować na bieżąco.
Alergeny w makaronie wegetariańskim
Lista alergenów dla makaronu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu wegetariańskiego
Makaron wegetariański to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Makaron jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Makaron jest syty i zawiera sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.