Przepis na makaron w sosie śmietanowym krok po kroku
- Śmietana 18% 300 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Masło 5 g 1 łyżeczka
- Makaron penne 140 g 2 szklanki
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al. dente.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z masłem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
Wlej śmietanę, podgrzewaj do momentu, aż zacznie bulgotać i dopraw. Dodaj tarty ser.
Odcedzony makaron dodaj na patelnię i wymieszaj z sosem.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Sałatka z makaronem
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Tagliatelle
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z kurczakiem
-
Makaron z cukinii
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Sos z kurek
-
Pad thai z kurczakiem
-
Dania z makaronem

(liczba kalorii)
Makaron w sosie śmietanowym - cechy przepisu
Więcej o makaronie w sosie śmietanowym
Makaron w sosie śmietanowym to pomysł na bardzo proste i szybkie danie na obiad lub kolację. Odpowiednio doprawiony będzie bardzo smaczny i posmakuje każdemu, kto lubi makarony w sosach. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić makaron w sosie śmietanowym koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz dobry i prosty przepis, który pokaże Ci, jak możesz przygotować ten posiłek, jednocześnie dając wiele możliwości jego modyfikacji. Do przygotowania makaronu w sosie śmietanowym potrzebujesz zaledwie kilku składników – makaronu, śmietany do zup lub śmietanki kremówki, cebuli, czosnku, odrobiny masła oraz sera, na przykład parmezanu. Jak widzisz, nie są to wyszukane składniki i większość z nas ma je na co dzień w swojej lodówce, dlatego to danie świetnie sprawdzi się jako posiłek na ostatnią chwilę, kiedy nie masz czas na długie stanie w kuchni i wyjście po zakupy. Aby przygotować przepis na makaron w sosie śmietanowym potrzebujesz nie więcej niż 15-20 minut. Wystarczy ugotować makaron, na patelni z masłem podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i czosnek, dodać śmietanę i do tak przygotowanego sosu dodać ugotowany, odcedzony makaron. To wszystko, co musisz zrobić, aby powstał ten łatwy i pyszny posiłek. Pamiętaj jednak, że w takiej formie nie należy on do najzdrowszych, ani najbardziej wartościowych – jest źródłem głównie węglowodanów prostych i tłuszczu, brakuje mu witamin i składników mineralnych oraz białka. Dlatego warto dodać do niego ulubione warzywa, na przykład brokuła, czy kawałek kurczaka, indyka lub łososia – również będzie pyszny, a przy okazji zdecydowanie bardziej wartościowy. Koniecznie czytaj dalej aby poznać naszą propozycję przepisu na makaron w sosie śmietanowym i wypróbuj go w swojej kuchni. Na pewno zostanie z Tobą na długo. Jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej, śmietanę możesz zamienić na śmietanę sojową, pamiętaj jednak aby wybrać tą wzbogacaną w wapń i witaminę B12, aby uniknąć niedoborów, zwłaszcza jeśli na stałe ograniczasz produkty odzwierzęce.
Wartości odżywcze makaronu w sosie śmietanowym
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w makaronie w sosie śmietanowym
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na makaron w sosie śmietanowym
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron w sosie śmietanowym
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla makaronu w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne