Makaron Thermomix
- Mąka pszenna typ 750 (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na makaron z thermomixa krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj jajka i wlej oliwę. Ciasto wyrabiaj przez 3 minuty / Interwał. Ciasto będzie przypominać grudki.
Ciasto wysyp na blat i zagnieć w kulę. Następnie zawiń w folię i zostaw na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
Ciasto podziel na dwie części. Na blacie oprószonym mąką rozwałkuj jedną z części na cienkie ciasto grubości 2-3 mm.
Wierzch ciasta posyp mąką. Pokrój rozwałkowane ciasto w dowolny kształt.
Gotowy makaron gotuj w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty.
- Chlebek ziołowy Thermomix
- Pizza Thermomix
- Gofry Thermomix
- Ciasto marchewkowe Thermomix
- Ciasto na pizzę Thermomix
- Naleśniki Thermomix
- Placki ziemniaczane Thermomix
- Kawa mrożona Thermomix
- Szarlotka Thermomix
- Sernik Thermomix
- Chałka Thermomix
- Malinowa chmurka Thermomix
- Pierniki z Thermomixu
- Kopytka z Thermomixu
- Ciasto na pierogi Thermomix
- Sernik rosa Thermomix
- Owsianka Thermomix
- Piernik Thermomix
- Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat makaronu z thermomixa
Makaron Thermomix wykonasz z trzech składników. Potrzebna będzie tylko mąka, jajka i oliwa z oliwek. Aby wykonać ten sprawdzony przepis na makaron z Thermomixa potrzebujesz pół godziny wolnego czasu i kilku minut gotowania. Tak przygotowany makaron świetnie pasuje między innymi do zupy.
Na początku umieść składniki w naczyniu Thermomixa. Całość wyrabiaj kilka minut. Zapewne zaskoczy Cię fakt, że po tym procesie ciasto będzie przypominać grudki. Tak ma być. Teraz wysyp ciasto na blat i zagnieć w kulkę. Owiń folią i zostaw na 15 minut, by ciasto chwilę odpoczęło. Teraz wystarczy ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wierzch posyp mąką i pokrój w dowolne kształty.
Z tego ciasta przygotować możesz płaty lasagne, tagliatelle czy farfalle. Jeśli masz gdzieś przygotowany farsz np. z fety i szpinaku, to możesz przygotować również ravioli.
Gotowanie powinno trwać około 3-4 minuty (w zależności od grubości ciasta) w dobrze osolonej wodzie. Ten prosty sposób samodzielnie przygotujesz najlepszy, domowy makaron.
25 października to Światowy Dzień Makaronu. Nic dziwnego, że ten produkt ma swój dzień. Każdy z nas choć raz w życiu (choć przypuszczam, że dużo więcej) zetknął się z makaronem w kuchni rodziny, przyjaciół, restauracjach itp. Wiele kuchni świata opiera swoje przepisy na makaronie. Stąd też odwieczny spór między Chinami i Włochami o to, który z nich jest prawdziwą ojczyzną makaronu. Według znalezisk archeologicznych to jednak w Azji przygotowywano go już cztery tysiące lat temu. To Marco Polo był osobą, która przyprowadziła makaron do Włoch. Włosi spopularyzowali go w pozostałych krajach świata. I tak makaron zawitał na stołach ludzi szczególnie jako dodatek do obiadu. Tak szybkie rozwiązanie, jak makaron z sosem upodobały sobie gospodynie na całym świecie.
Aby jak najlepiej przygotować makaron należy ugotować 100 g makaronu suchego w 1 l osolonej wody.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić makaron w Thermomixie i wykorzystacie to rozwiązanie.
Alergeny w makaronie z thermomixa
Lista alergenów dla makaronu z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze makaronu z thermomixa
Makaron to dobre źródło węglowodanów w diecie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.