Makaron Thermomix

Opublikowano: 29.03.2022 r., 20:21 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron Thermomix na blacie oprószonym mąką
Makaron Thermomix
Makaron Thermomix to świetny sposób na przygotowanie domowego dodatku do zup czy sosów. Ten sprawdzony, szybki przepis na pewno uratuje Twój obiad.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 4 min
160 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 9 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
stolnica, wałek, folia spożywcza, thermomix

Przepis na makaron z thermomixa krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj jajka i wlej oliwę. Ciasto wyrabiaj przez 3 minuty / Interwał. Ciasto będzie przypominać grudki.

Ciasto wysyp na blat i zagnieć w kulę. Następnie zawiń w folię i zostaw na 15 minut, by ciasto odpoczęło.

Ciasto podziel na dwie części. Na blacie oprószonym mąką rozwałkuj jedną z części na cienkie ciasto grubości 2-3 mm.

Wierzch ciasta posyp mąką. Pokrój rozwałkowane ciasto w dowolny kształt.

Gotowy makaron gotuj w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty.

Jak oceniasz przepis na makaron z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat makaronu z thermomixa

Makaron Thermomix wykonasz z trzech składników. Potrzebna będzie tylko mąka, jajka i oliwa z oliwek. Aby wykonać ten sprawdzony przepis na makaron z Thermomixa potrzebujesz pół godziny wolnego czasu i kilku minut gotowania. Tak przygotowany makaron świetnie pasuje między innymi do zupy.

Na początku umieść składniki w naczyniu Thermomixa. Całość wyrabiaj kilka minut. Zapewne zaskoczy Cię fakt, że po tym procesie ciasto będzie przypominać grudki. Tak ma być. Teraz wysyp ciasto na blat i zagnieć w kulkę. Owiń folią i zostaw na 15 minut, by ciasto chwilę odpoczęło. Teraz wystarczy ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wierzch posyp mąką i pokrój w dowolne kształty.

Z tego ciasta przygotować możesz płaty lasagne, tagliatelle czy farfalle. Jeśli masz gdzieś przygotowany farsz np. z fety i szpinaku, to możesz przygotować również ravioli.

Gotowanie powinno trwać około 3-4 minuty (w zależności od grubości ciasta) w dobrze osolonej wodzie. Ten prosty sposób samodzielnie przygotujesz najlepszy, domowy makaron.

25 października to Światowy Dzień Makaronu. Nic dziwnego, że ten produkt ma swój dzień. Każdy z nas choć raz w życiu (choć przypuszczam, że dużo więcej) zetknął się z makaronem w kuchni rodziny, przyjaciół, restauracjach itp. Wiele kuchni świata opiera swoje przepisy na makaronie. Stąd też odwieczny spór między Chinami i Włochami o to, który z nich jest prawdziwą ojczyzną makaronu. Według znalezisk archeologicznych to jednak w Azji przygotowywano go już cztery tysiące lat temu. To Marco Polo był osobą, która przyprowadziła makaron do Włoch. Włosi spopularyzowali go w pozostałych krajach świata. I tak makaron zawitał na stołach ludzi szczególnie jako dodatek do obiadu. Tak szybkie rozwiązanie, jak makaron z sosem upodobały sobie gospodynie na całym świecie.

Aby jak najlepiej przygotować makaron należy ugotować 100 g makaronu suchego w 1 l osolonej wody.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić makaron w Thermomixie i wykorzystacie to rozwiązanie.

Alergeny w makaronie z thermomixa

Lista alergenów dla makaronu z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze makaronu z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Makaron to dobre źródło węglowodanów w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
320.03
160.02
Białko (g)
11.46
5.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
44.18
22.09
Węglowodany przyswajalne (g)
42.72
21.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
10.24
5.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.79
1.40
Tłuszcze nienasycone (g)
7.44
3.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.73
2.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.72
0.86
Cholesterol (mg)
124.00
62.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
53.33
26.67
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.15
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.67
0.33
Witamina E (mg)
1.22
0.61
Retinol (µg (mcg))
53.33
26.67
Tiamina (mg)
0.50
0.25
Ryboflawina (mg)
0.46
0.23
Niacyna (mg)
4.60
2.30
Foliany (µg (mcg))
126.58
63.29
Beta karoten (µg (mcg))
0.61
0.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
48.67
24.33
Potas (mg)
106.67
53.33
Wapń (mg)
27.82
13.91
Fosfor (mg)
124.79
62.39
Magnez (mg)
19.15
9.58
Żelazo (mg)
3.29
1.65
Cynk (mg)
0.95
0.47
Miedź (mg)
0.13
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z thermomixa

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
29.00