Makaron smażony z warzywami

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron smażony z warzywami podany w głębokim talerzu wraz z pałeczkami.
Makaron smażony z warzywami
Makaron smażony z warzywami to niezwykle ciekawa opcja, która świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Całość jest prosta i można ją przygotować w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
392 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mrożone warzywa na patelnię - mieszanka chińska (450 g)
  • Makaron udon (200 g)
  • Sos sojowy (40 ml)
  • Olej sezamowy (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Papryka żółta (70 g)
  • Sezam nasiona (20 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na makaron smażony z warzywami krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojony w plasterki czosnek, następnie dodaj pokrojoną paprykę oraz mrożone warzywa na patelnię. Smaż 10-15 minut, aż zmiękną.

Następnie dodaj ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.

W małej miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, 3 łyżki wody oraz cukier trzcinowy. Wlej sos na patelnie z makaronem i warzywami. Wszystko dobrze wymieszaj, smaż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Na suchej patelni podpraż sezam. Posyp nim gotowe danie.

Jak oceniasz przepis na makaron smażony z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat makaronu smażonego z warzywami

Makaron smażony z warzywami to niezwykle ciekawa opcja, która świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Całość jest prosta i można ją przygotować w kilka chwil. Ta receptura pozwala przygotować całość w mniej niż pół godziny. Najlepiej od razu zrobić większą porcję, gdyż potrawa jest tak smaczna, że znika od razu z talerzy. Jeśli nie przepadasz za długim siedzeniem w kuchni - to coś idealnie dla Ciebie! Smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i zimno.

Przepis na makaron smażony z warzywami to doskonały pomysł na danie, dla miłośników warzyw. Wszystkie składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, znajdziesz w każdym większym sklepie. Makaron idealnie komponuje się z warzywami, zwłaszcza cebulą czy papryką. Tak sparowane warzywa nadają całości wspaniałego smaku i aromatu. To świetny pomysł na przeniesienie do swojej kuchni orientalnych smaków. Całość wzmocniona została przepysznym sosem na bazie aromatycznych przypraw, które odmienią nawet najnudniejszy posiłek i stworzą niepowtarzalny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron smażony z warzywami, by był pyszny, szybki i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest bardzo kolorowa i niezwykle apetyczna, przez co stanowi wspaniałą dekorację stołu. Danie można przygotować w naprawdę szybkim czasie, dlatego sprawdzi się idealnie jako awaryjny obiad czy lunch. Można go również pakować do pojemnika i zabierać jako lunch do pracy czy szkoły. To idealna opcja dla wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni. W ekspresowym tempie można stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne, ale również pełne witamin. Wszystko za sprawą naprawdę dużej ilości warzyw. Papryka jest świetnym źródłem witaminy C i beta-karotenu, podobnie zresztą jak marchewka, która pełna jest tego antyoksydantu. Beta-karoten świetnie wpływa na skórę, dlatego sprawia, że wygląda się młodziej i zdrowiej. To substancja, która dba również o zdrowie oczu. To danie to wspaniały pomysł na zwiększenie ilości warzyw w swoim menu w prosty sposób.

Alergeny w makaronie smażonym z warzywami

Lista alergenów dla makaronu smażonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron udon
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze makaronu smażonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
170.77
392.78
Białko (g)
4.92
11.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
27.63
63.54
Węglowodany przyswajalne (g)
24.65
56.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.98
6.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
4.77
10.97
Tłuszcze nasycone (g)
0.75
1.73
Tłuszcze nienasycone (g)
4.02
9.25
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.00
4.60
Brak danych dla: makaron udon, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
3.99
Brak danych dla: makaron udon, papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
116.89
268.85
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.58
58.84
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron udon.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
1.76
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.55
40.38
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1148.29
2641.08
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
417.52
960.30
Potas (mg)
177.79
408.93
Wapń (mg)
43.73
100.58
Fosfor (mg)
51.43
118.30
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.00
55.20
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
2.51
Cynk (mg)
0.49
1.13
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: makaron udon, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu smażonego z warzywami 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu smażonego z warzywami

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mrożone warzywa na patelnię
450 g
mieszanka chińska
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 450 g
Makaron udon
200 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 200 g
Sos sojowy
40 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Olej sezamowy
20 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Papryka żółta
70 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Sezam nasiona
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cukier trzcinowy
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Koszt składników
61.00