Makaron ryżowy z tuńczykiem
- Makaron ryżowy (200 g)
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (120 g)
- Cebula szalotka (30 g)
- Kukurydza konserwowa (75 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Masło - 1 łyżka stołowa (20 g)
Przepis na makaron ryżowy z tuńczykiem krok po kroku
Tuńczyka podziel przy pomocy widelca na mniejsze kawałki.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół.
Cebulkę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim szalotkę.
Następnie dodaj tuńczyka oraz kukurydzę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzewaj chwilę.
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron podawaj z podsmażonym tuńczykiem oraz pomidorkami bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem fit
-
Makaron z tuńczykiem i kaparami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
-
Makaron z tuńczykiem
Więcej informacji na temat makaronu ryżowego z tuńczykiem
Makaron ryżowy z tuńczykiem to doskonały pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Makaron z tuńczykiem warto podać również jako kolację na ciepło. Prosty przepis na makaron ryżowy z tuńczykiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszny makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: makaron ryżowy, tuńczyk w sosie własnym, cebula szalotka, kukurydza konserwowa, pomidory koktajlowe, masło, sól oraz pieprz.
A jak zrobić makaron ryżowy z tuńczykiem? Tuńczyka podziel przy pomocy widelca na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Cebulkę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim szalotkę. Następnie dodaj tuńczyka oraz kukurydzę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzewaj chwilę. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron podawaj z podsmażonym tuńczykiem oraz pomidorkami bezpośrednio po przygotowaniu.
Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i właściwości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz zmniejszaj ryzyko rozwoju chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy, a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów, selen (100 g tuńczyka pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek).
Podsumowując smaczny makaron ryżowy z tuńczykiem w sosie własnym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Makaron z tuńczykiem świetnie sprawdzi się również na kolację podawaną na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w makaronie ryżowym z tuńczykiem
Lista alergenów dla makaronu ryżowego z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze makaronu ryżowego z tuńczykiem
Makaron ryżowy z tuńczykiem to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Warto włączyć do diety ryby, ponieważ stanowią one doskonałe źrodło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.