Makaron ryżowy z tuńczykiem

Opublikowano: 24.01.2024 r., 14:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ryżowy z tuńczykiem
Makaron ryżowy z tuńczykiem
Makaron ryżowy z tuńczykiem to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty i szybki w przygotowaniu przepis.
Przygotowanie 25 min
554 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (120 g)
  • Cebula szalotka (30 g)
  • Kukurydza konserwowa (75 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Masło - 1 łyżka stołowa (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia

Przepis na makaron ryżowy z tuńczykiem krok po kroku

Tuńczyka podziel przy pomocy widelca na mniejsze kawałki.

Kukurydzę odsącz z zalewy.

Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół.

Cebulkę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim szalotkę.

Następnie dodaj tuńczyka oraz kukurydzę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzewaj chwilę.

Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Makaron podawaj z podsmażonym tuńczykiem oraz pomidorkami bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu ryżowego z tuńczykiem

Makaron ryżowy z tuńczykiem to doskonały pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Makaron z tuńczykiem warto podać również jako kolację na ciepło. Prosty przepis na makaron ryżowy z tuńczykiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszny makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: makaron ryżowy, tuńczyk w sosie własnym, cebula szalotka, kukurydza konserwowa, pomidory koktajlowe, masło, sól oraz pieprz.

A jak zrobić makaron ryżowy z tuńczykiem? Tuńczyka podziel przy pomocy widelca na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Cebulkę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim szalotkę. Następnie dodaj tuńczyka oraz kukurydzę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzewaj chwilę. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron podawaj z podsmażonym tuńczykiem oraz pomidorkami bezpośrednio po przygotowaniu.

Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i właściwości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz zmniejszaj ryzyko rozwoju chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy, a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów, selen (100 g tuńczyka pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek).

Podsumowując smaczny makaron ryżowy z tuńczykiem w sosie własnym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Makaron z tuńczykiem świetnie sprawdzi się również na kolację podawaną na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w makaronie ryżowym z tuńczykiem

Lista alergenów dla makaronu ryżowego z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze makaronu ryżowego z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Makaron ryżowy z tuńczykiem to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Warto włączyć do diety ryby, ponieważ stanowią one doskonałe źrodło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
205.52
554.91
Białko (g)
7.95
21.46
Fenyloalanina (mg)
0.34
0.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
33.63
90.81
Węglowodany przyswajalne (g)
32.48
87.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
3.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
3.94
10.63
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
6.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.57
4.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
3.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
1.23
Cholesterol (mg)
17.14
46.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
34.13
92.15
Witamina B6 (mg)
0.09
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.71
Witamina C (mg)
3.59
9.69
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.19
Witamina E (mg)
0.09
0.24
Retinol (µg (mcg))
25.94
70.05
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
1.61
4.35
Foliany (µg (mcg))
12.47
33.66
Beta karoten (µg (mcg))
88.49
238.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
187.70
506.78
Potas (mg)
142.32
384.27
Wapń (mg)
14.99
40.48
Fosfor (mg)
118.02
318.65
Magnez (mg)
16.98
45.85
Żelazo (mg)
0.63
1.70
Cynk (mg)
0.51
1.38
Miedź (mg)
0.06
0.16
Mangan (mg)
0.23
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego z tuńczykiem 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ryżowego z tuńczykiem

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Tuńczyk w sosie własnym
120 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Cebula szalotka
30 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Masło
20 g
1 łyżka stołowa
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
31.50