Makaron ryżowy z tofu
- Makaron ryżowy (100 g)
- Marchewka - 1 marchew (50 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (120 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
Przepis na makaron ryżowy z tofu krok po kroku
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Następnie w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim makaron. Dodajemy do niego imbir, czosnek oraz startą marchewkę.
Tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy je do makaronu. Smażymy składniki, mieszając je raz na jakiś czas.
Na koniec dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i pokrojoną papryczkę chilli. Danie smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Podajemy je z posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.
Więcej informacji na temat makaronu ryżowego z tofu
Pyszny makaron ryżowy z tofu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Makaron ryżowy z marchewką, tofu i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy makaron z warzywami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić makaron ryżowy z tofu? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim makaron. Dodajemy do niego imbir, czosnek oraz startą marchewkę. Tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy je do makaronu. Smażymy składniki, mieszając je raz na jakiś czas. Na koniec dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i pokrojoną papryczkę chilli. Danie smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Podajemy je z posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.
Sprawdzony przepis na makaron ryżowy z tofu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.
Smaczny makaron ryżowy odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Cukinia również doskonale sprawdzi się w tym przepisie. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w makaronie ryżowym z tofu
Lista alergenów dla makaronu ryżowego z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- olej sezamowy
Wartości odżywcze makaronu ryżowego z tofu
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy je na stałe wprowadzić do naszego menu.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.