Makaron ryżowy z tofu

Opublikowano: 12.04.2022 r., 9:23 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu z makaronem ryżowym
Makaron ryżowy z tofu
Makaron ryżowy z tofu to doskonały pomysł na posiłek bez mięsa w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz łatwy w przygotowaniu. Spróbuj go koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
324 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron ryżowy (100 g)
  • Marchewka - 1 marchew (50 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (120 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, sok z cytryny, imbir mielony, olej sezamowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
tarka, wok

Przepis na makaron ryżowy z tofu krok po kroku

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Następnie w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim makaron. Dodajemy do niego imbir, czosnek oraz startą marchewkę.

Tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy je do makaronu. Smażymy składniki, mieszając je raz na jakiś czas.

Na koniec dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i pokrojoną papryczkę chilli. Danie smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Podajemy je z posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu ryżowego z tofu

Pyszny makaron ryżowy z tofu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Makaron ryżowy z marchewką, tofu i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy makaron z warzywami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić makaron ryżowy z tofu? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim makaron. Dodajemy do niego imbir, czosnek oraz startą marchewkę. Tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy je do makaronu. Smażymy składniki, mieszając je raz na jakiś czas. Na koniec dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i pokrojoną papryczkę chilli. Danie smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Podajemy je z posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.

Sprawdzony przepis na makaron ryżowy z tofu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Smaczny makaron ryżowy odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Cukinia również doskonale sprawdzi się w tym przepisie. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w makaronie ryżowym z tofu

Lista alergenów dla makaronu ryżowego z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olej sezamowy

Wartości odżywcze makaronu ryżowego z tofu

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy je na stałe wprowadzić do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
202.94
324.70
Białko (g)
5.19
8.31
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.42
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
27.23
43.57
Węglowodany przyswajalne (g)
25.97
41.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
2.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
8.08
12.92
Tłuszcze nasycone (g)
0.92
1.47
Tłuszcze nienasycone (g)
7.16
11.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.45
7.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.71
4.34
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.16
21.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.00
27.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
68.88
110.21
Potas (mg)
139.03
222.45
Wapń (mg)
144.15
230.64
Fosfor (mg)
93.06
148.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.30
32.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.37
3.79
Cynk (mg)
0.60
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego z tofu 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ryżowego z tofu

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Marchewka
50 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Tofu wzbogacane wapniem
120 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
26.50