Makaron ryżowy z łososiem

Opublikowano: 20.01.2022 r., 13:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ryżowy z łososiem, talerz
Makaron ryżowy z łososiem
Makaron ryżowy z łososiem to danie łączące najlepsze cechy kuchni azjatyckiej i europejskiej. To pyszne danie z łososiem wędzonym i szpinakiem na pewno Ci zasmakuje.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
384 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron ryżowy (150 g)
  • Łosoś wędzony (150 g)
  • Cebula (50 g)
  • Suszone pomidory w oleju (70 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
  • Szpinak (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, estragon świeży
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na makaron ryżowy z łososiem krok po kroku

Pomidory odcedź z oleju. Pokrój w cienkie paseczki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej łyżkę oleju z pomidorów. Na nim podsmaż cebulę, aż się zezłoci. Następnie dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.

Następnie dodaj pomidory i pokrojonego na kawałki łososia. Dodaj jeszcze po pół łyżeczki pieprzu ziołowego, oregano, tymianku i estragonu. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Gdy łosoś się podgrzewa, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przełóż makaron na patelnie i wymieszaj z sosem.

Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią gotowe danie na talerzu.

Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat makaronu ryżowego z łososiem

Makaron ryżowy z łososiem to danie łączące najlepsze cechy kuchni azjatyckiej i europejskiej. To pyszne danie z łososiem wędzonym i szpinakiem na pewno Ci zasmakuje.

Ten prosty przepis na makaron ryżowy z łososiem wykonasz dosłownie w kilka minut. Do jego wykonania potrzebujesz makaronu ryżowego, łososia wędzonego, suszonych pomidorów, cebuli, szpinaku i przypraw.

W pierwszym kroku przygotuj sobie wszystkie składniki. Pomidory odsącz z oleju i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w kostkę. Łososia również pokrój na małe kawałki. Teraz na łyżce oleju z pomidorów podsmaż cebulę, po czym dodaj 2 garści liści szpinaku. Gdy szpinak straci na objętości i jędrności dodaj na patelnię pomidory suszone i łososia. Dopraw estragonem, pieprzem ziołowym, tymiankiem i oregano. W razie konieczności dopraw solą. Gdy łosoś nabiera temperatury, przygotuj makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie wystarczy już tylko wymieszać sos z makaronem i podawać.

I proszę, wiecie już jak zrobić makaron ryżowy z łososiem. Sami widzicie, że to naprawdę szybki przepis, a otrzymany posiłek jest naprawdę pyszny. Takie wykorzystanie łososia wędzonego to naprawdę bardzo dobry pomysł.

Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem, czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być dobry dla osób dbających o masę ciała.

Alergeny w makaronie ryżowym z łososiem

Lista alergenów dla makaronu ryżowego z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

W przepisie na makaron ryżowy z łososiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze makaronu ryżowego z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
192.21
384.43
Białko (g)
8.92
17.83
Fenyloalanina (mg)
0.36
0.72
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
30.51
61.02
Węglowodany przyswajalne (g)
28.69
57.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
3.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.72
7.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
2.04
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
5.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.00
4.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.39
Cholesterol (mg)
7.34
14.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
66.70
133.40
Witamina B6 (mg)
0.18
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
1.04
2.08
Witamina C (mg)
21.17
42.34
Witamina D (µg (mcg))
5.46
10.91
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.30
16.60
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.12
0.23
Niacyna (mg)
2.22
4.44
Foliany (µg (mcg))
26.79
53.57
Beta karoten (µg (mcg))
596.23
1192.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
320.51
641.02
Potas (mg)
373.32
746.64
Wapń (mg)
30.06
60.13
Fosfor (mg)
130.36
260.72
Magnez (mg)
30.49
60.98
Żelazo (mg)
1.28
2.56
Cynk (mg)
0.54
1.07
Miedź (mg)
0.19
0.37
Mangan (mg)
0.32
0.63
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego z łososiem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ryżowego z łososiem

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Suszone pomidory w oleju
70 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 70 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Szpinak
40 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Koszt składników
46.00