Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Opublikowano: 19.01.2022 r., 19:36 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajski makaron ryżowy z kurczakiem
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Potrzebne będą również papryki, mleko kokosowe, marchew, cebula i pasta curry.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
351 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Papryka czerwona (120 g)
  • Papryka żółta (120 g)
  • Czerwona pasta curry (10 g)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (200 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Makaron ryżowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, curry, imbir mielony, czosnek granulowany, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku krok po kroku

Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w cienkie paseczki.

Dopraw mięso przyprawą curry, czosnkiem granulowanym i imbirem.

Podsmaż na połowie oleju na patelni. Gdy się zrumieni, przełóż do innego naczynia.

W tym czasie umyj i wytnij gniazda nasienne z papryk. Następnie pokrój je w cienkie paseczki.

Cebulę pokrój w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce.

Na pozostałym oleju podsmaż warzywa.

Następnie wlej mleko kokosowe, dodaj pastę curry i imbir. Dołóż również kurczaka.

Wszystko razem gotuj przez około 15 minut.

W tym czasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Ostrożnie odlej trochę płynu z patelni i dodaj do niej makaron.

Smaż wszystko razem jeszcze chwilę i dopraw sosem sojowym do smaku.

Podawaj posypany szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat makaronu ryżowego z kurczakiem po tajsku

Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Jeśli chcesz wykonać przepis na makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku, potrzebujesz również papryki czerwonej i żółtej, cebuli, marchewki, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry. Przygotowanie dania rozpocznij od przyszykowania mięsa z kurczaka. Dokładnie je oczyść i pokrój w cienkie paseczki. Następnie dopraw czosnkiem, curry i imbirem. Tak przygotowane mięso usmaż na oleju. Kolejnym krokiem jest przygotowanie warzyw. Wszystkie dokładnie umyj. Cebulę i marchewkę obierz, a z papryk usuń gniazda nasienne. Warzywa rozdrobnij i usmaż na pozostałym oleju. Następnie dodaj mleko kokosowe, pastę curry i przypraw. Dołóż kurczaka i wszystko razem gotuj przez 15 minut. W tym czasie przygotuj makaron. Jeśli na patelni jest dużo płynu, odlej część i wtedy dodaj makaron. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmaż i dopraw sosem sojowym. Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku pomogą Ci wykonać ten pyszny przepis.

Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem, czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być dobry dla osób dbających o masę ciała.

Alergeny w makaronie ryżowym z kurczakiem po tajsku

Lista alergenów dla makaronu ryżowego z kurczakiem po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • sos sojowy
    • czerwona pasta curry
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze makaronu ryżowego z kurczakiem po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
117.26
351.77
Białko (g)
8.59
25.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
13.26
39.77
Węglowodany przyswajalne (g)
12.40
37.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.03
9.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.04
3.13
Tłuszcze nienasycone (g)
1.99
5.97
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
4.03
Brak danych dla: papryka żółta, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.89
Brak danych dla: papryka żółta, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ryżowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.13
72.40
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
92.06
276.17
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
1.01
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.83
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.91
95.74
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.50
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.39
40.17
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.47
10.41
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.47
40.41
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
789.28
2367.84
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
105.15
315.45
Potas (mg)
195.09
585.27
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.10
123.30
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.34
298.02
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.84
44.53
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
1.16
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
1.17
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego z kurczakiem po tajsku 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ryżowego z kurczakiem po tajsku

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
120 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Papryka żółta
120 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Czerwona pasta curry
10 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
200 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Koszt składników
59.50