Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (90 g)
- Papryka czerwona (120 g)
- Papryka żółta (120 g)
- Czerwona pasta curry (10 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (200 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Makaron ryżowy (150 g)
Przepis na makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku krok po kroku
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w cienkie paseczki.
Dopraw mięso przyprawą curry, czosnkiem granulowanym i imbirem.
Podsmaż na połowie oleju na patelni. Gdy się zrumieni, przełóż do innego naczynia.
W tym czasie umyj i wytnij gniazda nasienne z papryk. Następnie pokrój je w cienkie paseczki.
Cebulę pokrój w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce.
Na pozostałym oleju podsmaż warzywa.
Następnie wlej mleko kokosowe, dodaj pastę curry i imbir. Dołóż również kurczaka.
Wszystko razem gotuj przez około 15 minut.
W tym czasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Ostrożnie odlej trochę płynu z patelni i dodaj do niej makaron.
Smaż wszystko razem jeszcze chwilę i dopraw sosem sojowym do smaku.
Podawaj posypany szczypiorkiem.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu ryżowego z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Jeśli chcesz wykonać przepis na makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku, potrzebujesz również papryki czerwonej i żółtej, cebuli, marchewki, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry. Przygotowanie dania rozpocznij od przyszykowania mięsa z kurczaka. Dokładnie je oczyść i pokrój w cienkie paseczki. Następnie dopraw czosnkiem, curry i imbirem. Tak przygotowane mięso usmaż na oleju. Kolejnym krokiem jest przygotowanie warzyw. Wszystkie dokładnie umyj. Cebulę i marchewkę obierz, a z papryk usuń gniazda nasienne. Warzywa rozdrobnij i usmaż na pozostałym oleju. Następnie dodaj mleko kokosowe, pastę curry i przypraw. Dołóż kurczaka i wszystko razem gotuj przez 15 minut. W tym czasie przygotuj makaron. Jeśli na patelni jest dużo płynu, odlej część i wtedy dodaj makaron. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmaż i dopraw sosem sojowym. Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku pomogą Ci wykonać ten pyszny przepis.
Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem, czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być dobry dla osób dbających o masę ciała.
Alergeny w makaronie ryżowym z kurczakiem po tajsku
Lista alergenów dla makaronu ryżowego z kurczakiem po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- sos sojowy
- czerwona pasta curry
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze makaronu ryżowego z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.