Makaron ryżowy smażony
- Makaron ryżowy (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (14 g)
- Imbir korzeń - 2 cm kawałek (10 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (90 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
- Pieczarki - 3 sztuki, duże (90 g)
- Kukurydza konserwowa - 4 łyżki (60 g)
- Sos sojowy (60 ml)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Ocet ryżowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na makaron ryżowy smażony krok po kroku
Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu.
Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce. Kurczaka pokrój w drobną kostkę.
Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim imbir z czosnkiem, po czym dodaj mięso z kurczaka. Smaż razem przez 8 minut.
W tym czasie obierz i pokrój marchewkę w cienkie zapałki. Dodaj na patelnie i smaż jeszcze 4 minuty.
Pokrój paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Dodaj na patelnie i smaż przez 3 minuty.
Dodaj kukurydzę, dopraw połową łyżeczki słodkiej papryki i pieprzem.
W miseczce wymieszaj sos sojowy z cukrem i octem ryżowym.
Na patelnie włóż makaron ryżowy, wlej przygotowany sos i smaż jeszcze 5 minut.
Więcej informacji na temat makaronu ryżowego smażonego
Przepis na makaron ryżowy smażony z kurczakiem i z warzywami to pyszny pomysł na obiad lub na kolację. To aromatyczne danie jest niezwykle sycące i na pewno wywoła uśmiech na Twojej twarzy.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić makaron ryżowy smażony to pozwól, że pokaże Ci mój sprawdzony sposób. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj wszystkie składniki. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce, marchewkę pokrój w cienkie zapałki, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim czosnek z imbirem i po chwili dodaj kurczaka. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj marchewkę. Po 4 minutach dodaj paprykę i pieczarki. Smaż razem chwilkę i dodaj kukurydzę, paprykę słodką i pieprz. Następnie przygotuj sos z sosu sojowego, cukru i octu ryżowego. Na patelnie dodaj makaron, polej wszystko sosem i smaż jeszcze kilka minut. Podawaj posypany szczypiorkiem lub nasionami sezamu.
Tak przygotowany makaron zachwyci fanów kuchni azjatyckiej oraz osoby, które wcześniej nie miały okazji takiej kuchni spróbować. To danie to szybki i bardzo smaczny sposób na odbycie prawdziwej kulinarnej podróży.
Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem, czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być dobry dla osób dbających o masę ciała.
Alergeny w makaronie ryżowym smażonym
Lista alergenów dla makaronu ryżowego smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
Wartości odżywcze makaronu ryżowego smażonego
Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.