Makaron ryżowy

Opublikowano: 14.05.2021 r.
Makaron ryżowy, soczyste piersi z kurczaka, chrupiąca marchewka i papryka, czosnek, imbir oraz aromatyczny sos sojowy – to przepis na szybki i smaczny obiad. Do tego dodaj suszone grzyby mun, a całość smaż na oleju sezamowym. Idealne danie, kiedy chcesz poczuć orientalne smaki bez wychodzenia z domu.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron ryżowy - 150 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Marchewka - 70 g (1 średnia marchew)
- Papryka czerwona - 180 g (1 mała papryka czerwona)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek czosnku)
- Imbir korzeń - 5 g (1 cm imbiru, 1 łyżeczka)
- Sos sojowy - 35 ml (3 łyżki)
- Grzyby mun suszone - 20 g
- Olej sezamowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, sitko, wok
Przepis krok po kroku
- Makaron ryżowy umieść w misce i zalej wrzątkiem. Miskę przykryj i odstaw makaron na kilka minut (według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu). Makaron odcedź przez sitko i odstaw na bok.
- Filet z piersi kurczaka opłucz, osusz i pokrój w słupki. Posyp solą i pieprzem oraz zanurz w sosie sojowym. Odstaw na bok.
- Grzyby mun umieść w gorącej wodzie i zostaw je na ok. 10 min. Następnie gotuj je ok. 15 min. Po wystudzeniu grzyby mun pokrój w paski.
- Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w cienkie słupki.
- Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego, pokrój w kostkę.
- Czosnek i imbir obierz, a następnie posiekaj w drobną kosteczkę.
- W woku rozgrzej łyżkę oleju sezamowego. Następnie dodaj czosnek i imbir. Po 1 min dodaj mięso. Wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min.
- Następnie dodaj marchewkę, paprykę i grzyby mun. Smaż ok. 10 min. Dodaj makaron i całość podsmażaj kilka minut (aż makaron się przyrumieni).