Makaron po meksykańsku
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
- Fasola konserwowa - pół puszki (200 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 2 szt (8 g)
- Kukurydza konserwowa - pół mini puszki (85 g)
- Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Ser cheddar (80 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szt (400 g)
Przepis na makaron po meksykańsku krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedź go.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie.
Papryczkę pokrój bardzo drobno i dodaj do cebuli. Całość smaż przez 2 minuty.
Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych warzyw na patelni. Podsmaż kolejne 2 minuty.
Na patelnię wlej 1/2 szklanki wody, przecier pomidorowy i dodaj przyprawy. Wrzuć makaron i duś przez 5 minut.
Gotowe danie podawaj z tartym serem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu po meksykańsku
Makaron po meksykańsku to szybka opcja na smaczny posiłek. Całość zabiera tylko kilka minut i świetnie sprawdzi się nawet dla zabieganych osób. To danie w pełni wegetariańskie, jednak nie jest nudne czy mało sycące. W dodatku jest dobrym źródłem roślinnego białka, a także żelaza. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na makaron po meksykańsku pozwala przenieść do swojej kuchni aromat charakterystyczny dla kuchni tex - mex. Całość jest niebanalna, pełna przypraw i warzyw. To świetny sposób na włączenie do swojego menu naprawdę sporej ilości warzyw, w dodatku w pysznej wersji. Warzywa w tym daniu są niezwykle chrupiące i jędrne, to ze względu na niezbyt długą obróbkę termiczną. To potrawa bazująca na prostych składnikach - tak jak cała kuchnia meksykańska, nie ma tu produktów drogich, czy ciężko dostępnych. Jest za to pysznie i kolorowo. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron, warto wybrać ten pełnoziarnisty dla zachowania dość sporej dawki błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego. Można również pokusić się o taki na bazie strączków, dzięki czemu danie to dostarczy jeszcze większej ilości białka. Nie jest to jednak dobra opcja dla osób na diecie lekkostrawnej. W takim wypadku lepiej po prostu zostać przy białym makaronie, który nie obciąża układu pokarmowego. Obok niego w tym daniu króluje czerwona fasola, która kojarzy się nieodłącznie z meksykańskimi daniami. Oprócz tego dodaje ona temu daniu mnóstwo wartości, gdyż jest świetnym źródłem wapnia i żelaza. Dobrze łączy się z ciężkim pomidorowym sosem, a także słodką kukurydzą. Choć całość jest wegańska, można połączyć to danie z mięsem mielonym, które równie dobrze się w nim komponuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron po meksykańsku z czerwoną fasolą to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta i bardzo szybka. To wspaniały pomysł na lunch, kolację, ale również na obiad dla całej rodziny. Makaron z sosem meksykańskim na pewno skradnie serca wszystkich fanów ciekawych potraw.
Alergeny w makaronie po meksykańsku
Lista alergenów dla makaronu po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
Wartości odżywcze makaronu po meksykańsku
To zdrowa opcja pełna błonnika i białka.
Energia i białka
(292g)
Węglowodany
(292g)
Tłuszcze
(292g)
Witaminy
(292g)
Składniki mineralne
(292g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.