Przepis na makaron po chińsku krok po kroku
- Makaron ryżowy 400 g
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Sos sojowy 75 ml
- Cukier 10 g 2 łyżeczki
- Papryka czerwona 230 g 1 szt
- Marchewka 90 g 2 szt
- Cebula 100 g 1 szt
- Szczypiorek 45 g
Makaron włóż do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę, dodaj go do cebuli. Całość smaż przez 10 minut.
Marchewkę i paprykę pokój w paseczki i dodaj na patelnię. Całość smaż przez 5 minut.
W miseczce zmieszaj sos sojowy (3 łyżki), cukier, ocet (2 łyżki) i przyprawy. Całość wylej na patelnię, duś przez 5 minut.
Dodaj do mięsa makaron i dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 minut.
Makaron podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Często zadawane pytania
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Makaron po chińsku - cechy przepisu
Więcej o makaronie po chińsku
Makaron po chińsku to danie, które znane jest z większości azjatyckich restauracji. Ma wspaniały smak i cudowną konsystencję. Makaron podaje się z warzywami i sosem. To niezwykle smaczna, ale również prosta opcja. Sprawdzi się świetnie zwłaszcza na obiad, czy kolację.
Przepis na makaron po chińsku to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste azjatyckie dania. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, a całość jest bardzo szybka. Podstawą tej potrawy jest makaron. Jednak nie sprawdzą się w nim te włoskie, najlepiej użyć makaronu ryżowego lub sojowego. Świetnie sprawdzi się również ten, który dodawany jest do zupek chińskich. Ten rodzaj nie potrzebuje nawet zbyt długiej obróbki termicznej, dlatego powinny po niego sięgnąć osoby, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To danie, które świetnie sprawdzi się w sytuacjach kryzysowych, gdyż świetnie sprawdza się z dowolnymi warzywami. Całość robi się z kurczakiem, ale równie dobrze sprawdzi się też indyk, czy inny rodzaj mięsa. Drób jednak jest wersją najzdrowszą, ze względu na mały udział nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinien gościć w diecie jak najczęściej. Ta opcja bardzo często jest również podawana ze smażoną wołowiną, która również wspaniale komponuje się z makaronem. To danie z warzywami jest świetną opcją na posiłek zbilansowany, jednak dostarczający naprawdę dużo smaku. Całość podaje się z sosem sojowym, a także mnóstwem aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest naprawdę fantastyczny. To wspaniałe źródło białka, warzyw i błonnika.
To doskonała opcja na obiad, którą można dostosować do swoich potrzeb. Osoby na diecie roślinnej mogą zamienić mięso na tofu, które wspaniale się tutaj wkomponuje. Ze względu na dużą ilość warzyw, które można dodawać do dania, za każdym razem może ono smakować zupełnie inaczej, a przy tym naprawdę wspaniale. To dobry pomysł na szybki, niezwykle łatwy i bardzo tani posiłek. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron po chińsku, by był prosty i pyszny ten przepis przypadnie ci do gustu.
Wartości odżywcze makaronu po chińsku
Energia i białka
(299g)
Węglowodany w makaronie po chińsku
(299g)
Tłuszcze
(299g)
Witaminy w przepisie na makaron po chińsku
(299g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron po chińsku
(299g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie po chińsku
Lista alergenów dla makaronu po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy