Przepis na makaron po chińsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet ryżowy, imbir mielony, mielony czosnek, trawa cytrynowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, miseczka

Makaron włóż do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę, dodaj go do cebuli. Całość smaż przez 10 minut.

Marchewkę i paprykę pokój w paseczki i dodaj na patelnię. Całość smaż przez 5 minut.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, cukier, ocet i przyprawy. Całość wylej na patelnię, duś przez 5 minut.

Dodaj do mięsa makaron i dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 minut.

Makaron podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Makaron po chińsku podany w misce z pałeczkami.
makaron po chińsku
Koszt przygotowania dania
31.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
581 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Makaron po chińsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie po chińsku

Makaron po chińsku to danie, które znane jest z większości azjatyckich restauracji. Ma wspaniały smak i cudowną konsystencję. Makaron podaje się z warzywami i sosem. To niezwykle smaczna, ale również prosta opcja. Sprawdzi się świetnie zwłaszcza na obiad, czy kolację.

Przepis na makaron po chińsku to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste azjatyckie dania. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, a całość jest bardzo szybka. Podstawą tej potrawy jest makaron. Jednak nie sprawdzą się w nim te włoskie, najlepiej użyć makaronu ryżowego lub sojowego. Świetnie sprawdzi się również ten, który dodawany jest do zupek chińskich. Ten rodzaj nie potrzebuje nawet zbyt długiej obróbki termicznej, dlatego powinny po niego sięgnąć osoby, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To danie, które świetnie sprawdzi się w sytuacjach kryzysowych, gdyż świetnie sprawdza się z dowolnymi warzywami. Całość robi się z kurczakiem, ale równie dobrze sprawdzi się też indyk, czy inny rodzaj mięsa. Drób jednak jest wersją najzdrowszą, ze względu na mały udział nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinien gościć w diecie jak najczęściej. Ta opcja bardzo często jest również podawana ze smażoną wołowiną, która również wspaniale komponuje się z makaronem. To danie z warzywami jest świetną opcją na posiłek zbilansowany, jednak dostarczający naprawdę dużo smaku. Całość podaje się z sosem sojowym, a także mnóstwem aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest naprawdę fantastyczny. To wspaniałe źródło białka, warzyw i błonnika.

To doskonała opcja na obiad, którą można dostosować do swoich potrzeb. Osoby na diecie roślinnej mogą zamienić mięso na tofu, które wspaniale się tutaj wkomponuje. Ze względu na dużą ilość warzyw, które można dodawać do dania, za każdym razem może ono smakować zupełnie inaczej, a przy tym naprawdę wspaniale. To dobry pomysł na szybki, niezwykle łatwy i bardzo tani posiłek. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron po chińsku, by był prosty i pyszny ten przepis przypadnie ci do gustu.

Wartości odżywcze makaronu po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(299g)
Energia (kalorie)
194.33 kcal
581.05 kcal
Białko
6.74 g
20.16 g

Węglowodany w makaronie po chińsku

Na 100g
Na porcję
(299g)
Węglowodany
30.82 g
92.14 g
Węglowodany przyswajalne
29.38 g
87.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.44 g
4.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(299g)
Tłuszcz
4.54 g
13.58 g
Tłuszcze nasycone
1.02 g
3.06 g
Tłuszcze nienasycone
3.52 g
10.52 g
Tłuszcze jednonasycone
2.94 g
8.78 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
1.74 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
12.22 mg
36.53 mg

Witaminy w przepisie na makaron po chińsku

Na 100g
Na porcję
(299g)
Witamina A
102.82 µg (mcg)
307.43 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.70 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina C
27.83 mg
83.21 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.99 mg
2.96 mg
Retinol
1.51 µg (mcg)
4.50 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.23 mg
Niacyna
2.12 mg
6.32 mg
Foliany
19.22 µg (mcg)
57.46 µg (mcg)
Beta karoten
1034.91 µg (mcg)
3094.39 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron po chińsku

Na 100g
Na porcję
(299g)
Sód
419.70 mg
1254.90 mg
Potas
181.37 mg
542.30 mg
Wapń
18.20 mg
54.42 mg
Fosfor
109.53 mg
327.50 mg
Magnez
18.98 mg
56.75 mg
Żelazo
0.59 mg
1.77 mg
Cynk
0.52 mg
1.55 mg
Miedź
0.05 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu po chińsku 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie po chińsku

Lista alergenów dla makaronu po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania makaronu po chińsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sos sojowy
75 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 75 ml
Cukier
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
71.50
Jak oceniasz przepis na makaron po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób