Makaron po azjatycku

Opublikowano: 20.02.2023 r., 10:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron po azjatycku podany na białym talerzu.
Makaron po azjatycku
Makaron po azjatycku to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron sprawdzi się świetnie jako szybkie danie po pracy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na danie.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
623 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy (400 g)
  • Mieszanka warzyw chińskich (mrożona) (750 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (25 ml)
  • Sos sojowy (40 ml)
  • Sezam nasiona (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron po azjatycku krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w paski.

Papryczkę chilli posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka.

Dodaj warzywa, sos sojowy i duś pod przykryciem przez 7-8 minut.

Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę imbirem.

Makaron ryżowy namocz w gorącej wodzie.

Wymieszaj makaron z warzywami.

Podawaj udekorowany prażonym sezamem.

Jak oceniasz przepis na makaron po azjatycku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat makaronu po azjatycku

Makaron po azjatycku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepszy makaron z warzywami i kurczakiem sprawdzi się idealnie podany także podczas spotkań ze znajomymi. Szybki makaron będzie idealny jako obiad po pracy. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, mieszanka warzyw chińskich, pierś z kurczaka, sos sojowy, sezam, olej rzepakowy, imbir, sól, pieprz, papryczka chilli.

Jak zrobić makaron po azjatycku? Pierś z kurczaka pokrój w paski. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka. Dodaj warzywa, sos sojowy i duś pod przykryciem przez 7-8 minut. Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę imbirem. Makaron ryżowy namocz w gorącej wodzie. Wymieszaj makaron z warzywami. Podawaj udekorowany prażonym sezamem.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne. Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy serca oraz naszych mięśni.

Podsumowując: sprawdzony przepis sprawdzi się idealnie na obiad dla Twojej rodziny. Łatwy do zrobienia makaron podać można także na bardziej uroczyste okazje. Makaron przygotować można także krewetkami lub polędwiczką wieprzową. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w makaronie po azjatycku

Lista alergenów dla makaronu po azjatycku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze makaronu po azjatycku

na 100g gotowej potrawy

Makaron po azjatycku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Makaron zawiera małą ilość kalorii i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
155.87
623.49
Białko (g)
8.12
32.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
21.55
86.21
Węglowodany przyswajalne (g)
20.93
83.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
7.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.44
13.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.75
2.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
10.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
207.20
828.81
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu po azjatycku 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu po azjatycku

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Mieszanka warzyw chińskich (mrożona)
750 g
9.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 750 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Olej rzepakowy
25 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Sos sojowy
40 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Sezam nasiona
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
65.00