Makaron na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem
- Makaron muszelki (120 g)
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Śmietana 12% (70 g)
- Jabłko (250 g)
- Cukier - 4 (40 g)
- Orzechy włoskie (30 g)
Przepis na makaron na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem krok po kroku
Ugotuj makaron w wodzie zgodnie z instrukcją,
Jabłka obierz, umyj. Pokrój w niewielką kosteczkę. Dodaj na patelnię razem z niewielką ilością wody oraz łyżką cukru. Dodaj też cynamon i duś całość około 10 minut.
Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem (3 łyżki) oraz aromatem waniliowym.
Ugotowany makaron wyłóż do miseczki. Polej twarożkiem i dodaj duszone jabłka. Posyp wszystko posiekanymi orzechami.
Więcej informacji na temat makaronu na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem
Pomysł na obiad na słodko? Czemu nie! Wręcz jest to wspaniały przepis na obiad. Makaron połączony z pysznym waniliowym twarożkiem z dodatkiem jabłek duszonych z cynamonem a to wszystko posypane posiekanymi orzechami. Dobry obiad, który robi się w mig. Czy jest coś pyszniejszego? Oczywiście – druga porcja.
By zwiększyć wartość odżywczą dania polecam użyć makaronu pełnoziarnistego. Makaron pszenny również sprawdzi się znakomicie w tym daniu. Stosując jednak makaron pełnoziarnisty zwiększ podaż błonnika oraz cennych składników mineralnych oraz witamin. Jeśli pragniesz zadbać o sylwetkę również dobrą metodą jest zmiana cukru twarożku na zamienniki cukru między innymi erytrytol.
Alergeny w makaronie na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem
Lista alergenów dla makaronu na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 12%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze makaronu na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.